Hlavní obsah

Vědci chtějí zachránit nosorožce bílé severní, na světě jsou poslední tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko)

Odborníci pracují na záchraně kriticky ohrožených nosorožců bílých severních. Ještě letos plánují odebrat vajíčka posledním dvěma samicím. Technika odběru vajíček pro tato dvoutunová zvířata se vyvinula v posledních dvou letech na samicích jižního bílého nosorožce. Na světě žijí poslední tři nosorožci bílí severní, kteří již nejsou schopni přirozené reprodukce.

Foto: Zoo Dvůr Králové na Labem

Královédvorští bílí nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Článek

Plán na záchranu nosorožců byl publikován v květnu 2016 v časopise Zoo Biology a následně vzniklo konsorcium odborníků z několika výzkumných institucí, například z Leibnizova institutu pro výzkum divokých zvířat a zvířat chovaných v zoo (IZW) v Berlíně či z Kjúšú univerzity v japonské Fukuoce. Na začátku března se sešli v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Poslední tři jedinci nosorožce

Žádné dopady na plodnost

„Složitý postup odběru vajíček se dosud použil na dvanácti samicích bílých jižních nosorožců. Všechny dárkyně jsou součástí Evropského záchovného programu a některým z nich jsme odebrali vajíčka i dvakrát bez jakýchkoli vedlejších účinků. Naše postupy neměly žádné negativní dopady na plodnost a mohou být použity i na léčbu neplodnosti způsobené cystami v děloze nebo na vaječníku,” uvedl vedoucí oddělení managementu reprodukce IZW Thomas Hildebrandt.

Odebraná vajíčka experti poslali do italské laboratoře, kde se je snaží nechat dozrát, uměle oplodnit a vyvinout embryo vhodné pro transfer. Dosud bylo dosaženo rané fáze embryonálního vývoje.

Poslední tři jedinci nosorožce bílého severního žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni, kam byli převezeni ze zoo ve Dvoře Králové v roce 2009.

„Díky výsledkům prezentovaným na jednání ve Dvoře věříme, že bychom k pokusům o odběr vajíček z posledních dvou samic bílého severního nosorožce mohli přistoupit ještě tento rok,” informoval Jan Stejskal z dvorské zoo.

Pytláci vybili většinu zvířat

V keňské rezervaci Ol Pejeta žijí samec Súdán, samice Nájin a její dcera Fatu od roku 2009. Čtvrtý jedinec převezený do parku z královédvorské zoo, samec Suni, uhynul stářím na podzim roku 2014.

V polovině prosince 2014 pak uhynul v zoologické zahradě v San Diegu samec Angalifu, který měl rakovinu. Poslední jedinec bílého severního nosorožce žijící v Evropě, samice Nabiré, uhynula na následky prasklé cysty ve Dvoře Králové v červenci 2015. Ve stejném roce utratili kvůli nemocem souvisejícím s vysokým věkem samici Nolu z americké zahrady.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 více než 2000 kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O dvacet let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám