Hlavní obsah

Od září se má administrativa kolem inkluze zjednodušit

Praha

Od 1. září začne platit novela vyhlášky o společném vzdělávání, která má zmírnit administrativní zátěž poraden a škol při zpracovávání doporučení podpůrných opatření pro děti se speciálními potřebami. Od loňského září mohou školy na tato opatření při doporučení od poraden čerpat peníze od státu. Změna by dle MŠMT mohla vést také k finanční úspoře, kterou však prý nelze upřesnit.

Foto: Profimedia.cz

Administrativní zátěž pedagogicko-psychologických poraden se má snížit.

Článek

„Ministr Stanislav Štech (za ČSSD) již novelu vyhlášky podepsal a vyhláška byla zaslána k publikaci do Sbírky zákonů. Publikována by měla být v průběhu tohoto týdne,” uvedlo tiskové oddělení ministerstva školství.

Speciálním školám má vyhláška umožnit, aby otvíraly třídy pro různě handicapované děti. Nebudou se tak muset specializovat pouze na jeden druh postižení jako dosud.

MŠMT zdůvodnilo novelu vyhlášky technickými nedostatky v jejím současném znění. S navrhovanými změnami ale nesouhlasily ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo spravedlnosti a úřad veřejné ochránkyně práv. Podle nich novela upřednostňuje zájmy zřizovatelů, poraden a škol před zájmy dítěte a výrazně zasahuje do organizace speciálního školství. S úpravou nesouhlasilo ani ministerstvo financí. [celá zpráva]

Prodloužení lhůty na vydání zprávy

Novela má mimo jiné prodloužit lhůtu na vydání zprávy a doporučení od poraden ze tří na čtyři měsíce. Poradnám by také měla odpadnout povinnost informovat rodiče či školu o potřebě nového posouzení vzdělávacích potřeb dítěte v případě uplynutí platnosti předchozího posudku.

Speciálním školám má vyhláška umožnit, aby otvíraly třídy pro různě handicapované děti. Nebudou se tak muset specializovat pouze na jeden druh postižení, jako tomu bylo doposud. Změní se také přístup k žákům, kteří byli jako lehce mentálně postižení zařazeni do třídy pro mentálně postižené.

Dosud mělo takové doporučení platnost po dobu jednoho roku. Od nastávajícího září by se sice podpora těchto dětí měla každoročně vyhodnocovat, ale platnost doporučení se prodlouží na dva roky.

Novela vyhlášky změní také finanční ohodnocení podpůrného opatření v podobě doučování nebo například logopedické péče. Novým podpůrným opatřením ve speciálních školách se stane úprava organizace, obsahu či metod vzdělávání.

Faktické organizační změny vyplývající z vyhlášky budou účinné od 1. září. Od prosince nabude účinnosti příloha vyhlášky, která určuje jednotlivá podpůrná opatření.

Vyšší náklady pro rozpočet

Nové podmínky společného vzdělávání, které začaly platit loni v září, jsou podle ministerstva financí pro státní rozpočet daleko větší zátěží, než jak to uváděly původní odhady ministerstva školství.

Například na letošek byly původně vyčísleny výdaje ve výši jedné miliardy korun, jen za leden až červen byly ve skutečnosti kolem 1,5 miliardy Kč. Dalších 400 miliónů Kč navíc na ně vláda uvolnila toto pondělí ze své rozpočtové rezervy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Počty asistentů ve školách rostou po tisících

Školy přijímají asistenty pro znevýhodněné a postižené děti ve velkém. Jen během tohoto školního roku jich přibylo několik tisíc a další budou ještě přibývat....

Výběr článků

Načítám