Hlavní obsah

Málo spíte? Možná proto přibíráte

Novinky, luk

Hlídáte si stravu, snažíte se cvičit, ale místo hubnutí byste spíš potřebovali větší kalhoty? Možná jen málo spíte, říkají vědci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Málo spánku může způsobit přibírání na váze, obávají se odborníci. Zjistili totiž, že lidé, kteří spí devět hodin denně, mají zhruba o tři centimetry užší pas než ti, co se vyspí jen šest hodin. Toto zjištění jen podporuje teorii, že nedostatek spánku může přispívat k rozvoji různých metabolických poruch a chorob, jako je například cukrovka.

Studie vědců z Univerzity v Leedsu zahrnovala 1615 dospělých, kteří hlásili, jak dlouho spali a zaznamenávali také svůj jídelníček. V rámci studie zkoumali vědci celkové fungování jejich metabolismu – krevní tlak, obsah cholesterolu a cukru v krvi, produkci štítné žlázy a také hmotnost a obvod pasu.

Ti, kdo pravidelně spali jen šest a méně hodin denně, měli širší pas než ti, kdo spali devět hodin. A to není všechno. Čím méně dotyční spali, tím méně měli v krvi „hodného“ cholesterolu“, který napomáhá vylučování tuku z těla a chrání proti srdečním chorobám.

Sedm až devět hodin denně je ideál

Greg Potter, odborník na metabolické poruchy z Univerzity v Leedsu, řekl pro web britského deníkU Daily Telegraph: „Od roku 1980 se počet obézních lidí na světě zdvojnásobil. Víme přitom, že obezita přispívá k mnoha onemocněním, například diabetu 2. typu. Pro veřejné zdraví je tedy nezbytné, abychom dobře pochopili, proč lidé tloustnou.“

Vědce ovšem překvapilo, že nenašli žádnou spojitost mezi příliš krátkým spánkem a méně zdravým jídelníčkem. Závěry několika starších studií přitom naznačovaly, že lidé, kteří méně spí, spíše sáhnou po nějakém nevhodném jídle.

Vedoucí studie Laura Hardieová pro Daily Telegraph dodala: „Potvrdilo se nám, jak moc důležitý je pro člověka dostatek spánku. Jeho potřeba je u každého člověka individuální, ale zdá se, že většině dospělých svědčí, když spí sedm až devět hodin denně.“

Závěry studie byly publikovány v magazínu PLOS ONE.

Reklama

Výběr článků

Načítám