Hlavní obsah

V Evropě se rychle šíří spalničky, málo se očkuje

Novinky, luk

V Evropě alarmujícím způsobem narůstá počet lidí nakažených spalničkami, což je nemoc, proti níž přitom existuje účinné očkování. Rapidně těchto případů v poslední době přibývá v Itálii, ale potíže jsou i v dalších zemích. Loni na starém kontinentu spalničkám podlehlo 35 pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec s vyrážkou během spalniček

Článek

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí nedávno oznámilo, že v Evropě rapidně roste počet lidí nakažených spalničkami. Za prvních pět měsíců letošního roku jich přibylo o 50 procent v porovnání s celkovou bilancí za celý loňský rok — tehdy bylo zaznamenáno 3160 případů. Loni také v Evropě 35 lidí na spalničky zemřelo.

Obzvláště alarmující je nárůst případů spalniček v Itálii, kde od ledna do začátku června zaznamenali 3 232 případů. „V Itálii není optimální proočkovanost už několik let,“ řekl stanici CNN zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Rob Butler. Podle něj nebylo v Itálii poprvé proti spalničkám naočkováno dost lidí (tj. alespoň 95 procent populace) v roce 2012.

Vláda v Itálii se proto snaží prosadit normu, aby děti musely být očkovány proti 12 nemocem včetně spalniček, pokud je jejich rodiče chtějí zapsat do státní školy. Premiér Paolo Gentiloni označil klesající proočkovanost za „důsledek šíření nevědeckých teorií“.

Za loňský rok 35 úmrtí

Rostoucí problémy se spalničkami nejsou jen v Itálii. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že lidé na nemoc umírali v důsledku lokálních epidemií na různých místech po celé Evropě.

Nejvíc obětí — celkem 31 — bylo zaznamenáno v Rumunsku. V období od června 2016 ale umírali i lidé v Německu a Portugalsku. Poslední obětí nemoci v loňském roce byl šestiletý chlapec v Itálii.

WHO varovala před tím, aby lidé brali nemoc na lehkou váhu. „Každé úmrtí nebo postižení způsobené touto nemocí, proti níž je možné se nechat očkovat, je naprosto nepřijatelná tragédie. Jsme velmi znepokojeni tím, že ačkoliv je k dispozici bezpečná, účinná a dostupná vakcína, zabíjejí stále spalničky děti po celém světě a Evropa není výjimkou,“ uvedla ředitelka evropské sekce WHO Zsuzsanna Jakabová pro web BBC News.

„Žádáme všechny země, v nichž se nemoc vyskytla, aby se snažily zastavit šíření spalniček na svém území. Pokud se jim to podaří, je nutné nepolevit v ostražitosti a zařídit, aby byla očkována co největší část populace,“ dodala Jakabová.

Spalničky jsou velmi nakažlivé, ale pokud je očkováno dost lidí, neměly by se na území daného státu šířit. Například Německo proto chystá přísnější zákonnou úpravu pro povinné vakcinace a už zmíněné opatření připravuje Itálie.

Někteří lidé věří, že očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR vakcína, používaná i v ČR) způsobuje autismus. Vědci přitom tvrdí, že tyto obavy byly už dávno vyvráceny.

Co jsou spalničky?
Spalničky se přenášejí přímým kontaktem a také kapénkovou infekcí, když nakažený člověk kašle a kýchá
Virus dokáže na infikovaných površích přežít až dvě hodiny
První známky infekce připomínají běžnou virózu – jde o vysokou horečku a příznaky nachlazení, například rýmu
Na vnitřní straně tváří se objevují bílé tečky
Po několika dnech nastupuje vyrážka, která se jako první objevuje na obličeji a krku a pak se šíří na trup a končetiny
Infikovaný člověk může přenést virus na další osoby v období čtyř dnů před objevením vyrážky a čtyř dnů po jejím výsevu
Největší hrozbu představují spalničky pro neočkované malé děti, u nichž má infekce často těžký průběh, který může skončit i úmrtím
Spalničky jsou způsobené viry a neexistuje proti nim žádná cílená léčba. Jako ochrana by ale měly stačit dvě dávky vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám