Hlavní obsah

V Plzni začala velká letní škola jazyků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Přes 400 účastníků z 20 zemí nastoupilo v pondělí 10. července na 28. Mezinárodní letní jazykovou školu na Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni. Letos se otevřely jen kurzy angličtiny, němčiny a češtiny pro cizince, loni se přitom vyučovala také francouzština, španělština a italština.

Foto: ZČU

Velký zájem je i o jazykové kurzy pro děti.

Článek

Loni se v rámci plzeňské letní školy jazyků otevřelo kurzů více, musí však na ně být přihlášeno osm až deset studentů v jedné třídě, což se nyní nepodařilo.

„V předchozích letech se vždy otevřel jeden z menších jazyků. Letos jsme u nich nabídli účastníkům sloučení kurzů různé úrovně, ale bohužel to nepřijali,” uvedla koordinátorka akce Pavla Matoušková z Ústavu jazykové přípravy ZČU.

Hlavně angličtina

Více než osmina letos zúčastněných studentů je z ciziny, z toho je 23 stipendistů dotovaných ministerstvem školství. V současnosti na škole učí celkem 49 lektorů, z toho 19 ze zahraničí.

Na angličtinu všech úrovní se přihlásilo 327 účastníků, na češtinu pro cizince 39 a na němčinu 37 účastníků. Výuka je třítýdenní, dvoutýdenní a týdenní, dále odpolední i specifická, například obchodní angličtina nebo právní komparativní studia. Velký zájem je o kurzy pro děti od šesti let a pro teenagery do 15 let, kam se přihlásila stovka dětí.

Škola měla rekordní účast v roce 2007, kdy se na ni přihlásilo téměř 900 lidí. „Poté nastal pokles, který je zřejmě daný konkurencí dalších letních jazykových škol, které byly otevřené v průběhu posledních let,” poznamenala Matoušková. Dalším důvodem je také vyšší dostupnost jazykových kurzů v cizině, jejichž ceny se snižují.

Umělecká letní škola

Celkem 36 kurzů, stejně jako loni, nabízí třináctý ArtCamp, který se koná ve stejných dnech jako jazyková škola. Přijelo 360 účastníků, stejně jako loni.

„Novinkou jsou kurzy zaměřené na hudbu, a to sborového zpěvu a hudební kompozice, kurzy nového cirkusu a výroby módních kabelek,” představila ředitelka školy Lenka Kodýtková.

Foto: ZČU

Letní škola ArtCamp

Výuku vede 40 pedagogů, z toho sedm hostujících, mezi nimiž je i íránský ilustrátor a mladá japonská umělkyně balancující mezi řemeslem, ilustrací a uměním.

„Na ZČU v pondělí odstartovaly také další dvě menší školy, Homo Economicus a Letní škola virtuální reality,” dodala mluvčí univerzity Kateřina Modrá. Celkem jich během léta má být osm, polovina technických.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám