Hlavní obsah

Soutěž učňovských prací má své vítěze, absolventi prokázali kreativitu

Novinky,

Na konci školního roku došlo k vyhodnocení již šestého ročníku soutěže o nejlepší odborné práce absolventů učebních oborů. Soutěž vyhlašuje Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) společně s Hospodářskou komorou ČR (HK ČR). Loni bylo přihlášeno 76 prací, letos 119. Zvýšil se nejen jejich počet, ale i úroveň. Žáci mnohdy prokázali značnou fantazii, nejen v gastronomických oborech.

Foto: NÚV

Dort, který přinesl cukrářům druhé místo.

Článek

Do soutěže byly zapsány práce z deseti oborů: kadeřník, kuchař-číšník ve třech zaměřeních (kuchař, číšník, pohostinství), cukrář, operátor skladování, montér suchých staveb, umělecký kovář a zámečník, podkovář a zemědělský kovář a umělecký keramik. Poslední jmenovaný je v soutěži poprvé.

„Samostatné odborné práce dávají žákům možnost ukázat, jak umějí prakticky využít, co se během studia naučili. Přitom mohou uplatnit také své nápady a najít originální řešení zadaného úkolu. Podle toho se také práce v soutěži hodnotí,“ řekla gestorka nové závěrečné zkoušky v NÚV Dana Kočková.

Nejvíce žáků soutěžilo v oboru kadeřník (27), následuje kuchař-číšník pro pohostinství (21) a další gastronomické obory. Letos vzrostl počet prací i v oboru operátor skladování (10).

Narozeninová hostina v marockém stylu

Ačkoli se téma práce losuje, záleží na žácích, jaká bude jeho konkrétní podoba. Kupříkladu Jana Králíková ze SŠ gastronomické a hotelové v Praze 4 připravila narozeninovou hostinu v izraelském Tel Avivu v moderním marockém stylu a získala 2. místo mezi kuchaři-číšníky.

Jako teplý předkrm se servírovala marocká ryba, na talíři upravená jako šnek, hlavní chod představovalo jehněčí na kumkvátech se šafránovou rýží, pilo se víno z Golanských výšin, likér arrak a káva s kardamomem připravovaná v džezvě.

Neutírat si nos do ubrusu

Hana Grabková ze SŠ Společného stravování v Ostravě-Hrabůvce vytvořila svatební menu podle středověkých receptur a dostala se na 1. místo mezi kuchaři. V její práci se citují také pravidla chování u středověkého stolu jako neolizovat nůž, nebrat sousedovi z mísy nejlepší porce či neutírat si nos do ubrusu.

Menu obsahovalo mimo jiné „ptáky hruškami nadívané a netyje“, tedy nadívaná kuřecí prsa a jáhlovou kaši.

Beáta Maliči ze SOU gastronomie v Praze 10 vymyslela práci Zásnuby v Šanghaji, kde dokonce použila čínštinu, a umístila se jako první mezi číšníky.

Všechny kadeřnice měly za úkol vytvořit náročný účes pro nevěstu. Zadání bylo stejné, přesto každá nevěsta, učesaná a nalíčená podle samostatné odborné práce, vypadala jinak.

Moře inspirací pro keramiku

V uměleckých oborech má samostatná odborná práce podobu originálního výtvarného díla. Umělecký keramik Karel Stria z Masarykovy SŠ Letovice vytvořil plastiku Vlny (3. místo).

Foto: NÚV

Keramická plastika Vlny znamenala pro autora 3. místo.

„Inspirovalo mě moře, které je ve své podstatě dynamické, plné pohybu. Vlny, které působí na člověka silným dojmem, byly právě onou hlavní inspirací, kterou jsem se nechal vést,“ uvedl.

Autoři nejlepších prací převezmou na podzim ocenění z rukou prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého.

Reklama

Související články

Roste zájem o technické obory a rekvalifikaci

Zájem o technické obory se v posledních letech zvyšuje. Z údajů Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV) vyplývá, že přibývá žáků technicky zaměřených oborů jak...

Výběr článků

Načítám