Hlavní obsah

Archivy potvrzují ruský šok z Hitlerova přepadení

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto stran tajných vojenských dokumentů k zahájení druhé světové války zveřejnilo na svých internetových stránkách ruské ministerstvo obrany. V projektu Tak začínala válka představilo unikátní archiválie, v nichž velitelé vojenských okruhů, jednotek a divizí popisují první střety sovětských a nacistických jednotek v červnu 1941.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 1941 zachycuje postup německé armády v Rusku

Článek

Dokumenty obsahují osobní vzpomínky velitelů na první dny.

„O tom, jak nečekaně začala válka, svědčí například, že posádka dělostřeleckého pluku, který se přesouval po železnici za úsvitu 22. června, měla za to, že začaly manévry, když spatřila bombardování letiště ve stanici Šiauliai (město v Litvě). V té době už byla zničena veškerá letadla v Pobaltském vojenském okruhu,“ popisoval situaci generál Pjotr Sobennikov.

Odtajněné dokumenty pocházejí ze spisu, který v roce 1952 připravila vyšetřovací komise vojensko-historického vedení generálního štábu, která zkoumala okolnosti útoku nacistického Německa proti SSSR.

Zjišťovala třeba, proč byla značná část sovětských dělostřeleckých divizí ve výcvikových táborech, a také kdy přesně byla vojska v souvislosti s očekávanou intervencí uvedena do bojové pohotovosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám