Hlavní obsah

První česká technologická družice vzlétla do vesmíru i se slovenskou

Právo, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z indického kosmodromu Sriharikota odstartovala v pátek ráno raketa PSLV-C38, která vynesla na oběžnou dráhu první slovenskou umělou družici nazvanou skCUBE, informovala o tom Slovenská organizace pro vesmírné aktivity (SOSA). Současně s ní do vesmíru vzlétla i první česká technologická družice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indie vyslala do kosmu 31 satelitůVideo: Reuters

 
Článek

Indická raketa vynesla tři desítky družic. První česká technologická družice VZLUSAT-1, kterou vyvinul Výzkumný a zkušební letecký ústav ve spolupráci s českými firmami a univerzitami, bude plnit tři experimenty, jejichž cílem je ověřit nové výrobky a technologie na oběžné dráze.

Na palubě má miniaturizovaný rentgenový dalekohled, nový typ kompozitního materiálu pro stínění kosmické radiace a vědecký přístroj FIPEX pro měření koncentrace kyslíku v termosféře.

Kilogramová minidružice vyvinutá a vyrobená na Slovensku ve tvaru decimetrové krychle bude ve vesmíru zaznamenávat magnetické vlny, provádět měření a pořizovat fotografie. Má počítač, kameru, senzory a komunikační systém. V kosmu vydrží až čtyři roky, poté shoří v atmosféře. Projekt dostal státní dotaci 90 tisíc eur (2,4 mil. Kč).

Foto: skCUBE

První slovenská umělá družice skCUBE

Slovenskou družici měla původně vynést na oběžnou dráhu americká firma SpaceX, ale kvůli problémům s raketou Falcon 9 se start opakovaně odkládal. Slováci se proto rozhodli využít nabídky Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám