Hlavní obsah

Za vznik života vděčíme protistům, tvrdí biolog Marek Eliáš

– Praha

Protisté, dříve z učebnic známí jako prvoci, jsou odpovědí na otázku, z čeho se před jednou až dvěma miliardami let vyvinul pozemský život. Jsou to jednobuněčné eukaryotické mikroorganismy, které jsou základem veškeré rozmanitosti života, uvádí biolog Marek Eliáš z katedry biologie a ekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, nedávno oceněný za biologický výzkum.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Biolog Marek Eliáš

Článek

„Je to základ veškeré rozmanitosti života, nepřeberná změť, z níž se jich pár posléze úspěšně transformovalo v živočichy a rostliny. Fascinují mě všichni ti prvoci, řasy, s bičíkem, či bez, kuličky a oválky, různorodé a málo probádané,” vysvětlil Eliáš.

Biolog nedávno získal cenu fondu Neuron za vývoj strukturních a funkčních vlastností jednobuněčných organismů. Ocenění pro vědce do 40 let fond udělil ve středu 24. května. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

K protistům patří kupříkladu krásnoočko (Euglena)

Na fakultě Eliáš dlouho nevěděl, kterým směrem jít, až se jednou objevil nový proud – analýza genetické informace uložené v deoxyribonukleové (DNA) či ribonukleové kyselině (RNA) u rostlin.

„Každý nový genom byla tehdy událost a do této etapy jsem vstoupil. Teď nechávám vygenerovat DNA z buněk a zkoumám, jak je genetická informace uspořádaná,” řekl.

Objevil tři nové genetické kódy

Na přírodovědecké fakultě se Eliáš zabývá analýzou veškeré genetické informace uložené v DNA, u některých virů v RNA konkrétního organismu.

Biolog podle svých slov informace srovnává, hledá v nich systém a snaží se porozumět, co který úsek v DNA či RNA znamená. Se svým týmem objevil tři nové genetické kódy a zjistil, jak probíhá jejich evoluce. Podobně objevili také novou bakterii, která infikuje skupinu řas tak, že do ní zkopíruje část své DNA.

Jeho práce, ostře sledovaná a ceněná i v zahraničí, může být perspektivní například pro vývoj nových léků a biotechnologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám