Hlavní obsah

V Chile začali stavět největší vesmírný dalekohled na světě

– Santiago de Chile

V Chile zahájili stavbu Evropského extrémně velkého dalekohledu (E-ELT), který se má stát největším optickým teleskopem na světě. Podle agentury Reuters bude zmíněný dalekohled asi pětkrát větší než stávající nejrozměrnější nástroje k pozorování vesmíru.

Foto: ESO

Stavba obřího teleskopu E-ELT v Chile bude i s českou účastí.

Článek

Primární zrcadlo teleskopu bude mít průměr 39 metrů. Aparát bude umístěn na 3000 metrů vysoké hoře, která se nachází uprostřed pouště Atacama. Uveden do provozu má být v roce 2024.

Výstavbu E-ELT financuje organizace Evropská jižní observatoř (ESO), jejímiž členy je většina vyspělých evropských zemí, i Česká republika. V roce 2012 ESO uváděla, že projekt vyjde zhruba na miliardu eur (26,46 miliardy korun). Do rozpočtu ESO přispívá ČR 40 milióny korun ročně. [celá zpráva]

Mohl by ve vesmíru najít důkazy o existenci života

Budování dalekohledu slavnostně zahájila chilská prezidentka Michele Bacheletová. Generální ředitel ESO Tim de Zeeuw vyjádřil naději, že by teleskop mohl najít důkazy o existenci života mimo naši planetu.

Zařízení má mimo jiné hledat vzdálené planety, které obíhají kolem jiných hvězd, přičemž by mělo být schopno najít i menší planety, než dokázaly dosavadní přístroje. Teleskop by mohl také odhalit podrobnosti o atmosféře vzdálených planet, což je klíčovým krokem k poznání, zda je na těchto planetách přítomný život.

Poušť Atacama díky suchu a tmě vytváří ideální podmínky pro pozorování hvězdné oblohy. Díky těmto podmínkám bude v regionu do roku 2020 pravděpodobně umístěno na 70 procent světové astronomické infrastruktury.

Reklama

Související články

Dalekohled pohlédl do nitra sousední galaxie

Teleskopu VISTA Evropské jižní observatoře (ESO), jejímž členem je i Česko, se podařilo detailně zachytit trpasličí galaxii s miliónem hvězd. Naše sousední...

Výběr článků

Načítám