Hlavní obsah

Den s fyzikou na Západočeské univerzitě představí mlžnou komoru i levitaci

Novinky,

Mnoho pokusů čeká na návštěvníky Dne s fyzikou, který ve čtvrtek 25. května pořádá katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Akce se koná výhradně v prostorách plzeňského Středního odborného učiliště elektrotechnického ve Vejprnické ulici. Cílem je zvýšit zájem mladých lidí o studium fyziky.

Foto: ZČU

Z loňského Dne s fyzikou

Článek

Co je nového ve fyzice na začátku 21. století? Na tuto otázku se pokusí najít odpověď předseda Ústřední komise Fyzikální olympiády a prorektor Univerzity Hradec Králové Jan Kříž při ranní přednášce (od 8 hodin) v aule gymnázia na Mikulášském náměstí.

Zbytek dne se bude program odehrávat v prostorách elektrotechnického učiliště. Ráno začne program plný netradičních experimentů, ve kterém na žáky a studenty základních a středních škol čekají statisíce voltů, které neuškodí, levitace v několika provedeních nebo mlžná komora.

Foto: ZČU

Z loňského Dne s fyzikou

Zájemci rovněž zjistí, na jakém principu pracuje elektrická kytara, budou mít příležitost ochutnat vesmír všemi smysly, pomocí jedlé komety.

Plzeňská hvězdárna zpestří program pozorováním Slunce. Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády Jan Kožuško prozradí, jak souvisí tělesná výchova s astronomickými úlohami. V rámci Dne s fyzikou se vyhlásí vítězové krajských kol Fyzikální a Astronomické olympiády.

Hrozí nedostatek fyzikářů

„Už nyní víme, že v příštích letech bude na základních a středních školách citelný nedostatek fyzikářů. Rádi bychom tedy mladé lidi získali pro studium tohoto oboru, který je základem pro široké spektrum dalších specializací. Potřebujeme zapálené učitele, kteří dokážou vědomosti zajímavým způsobem předávat dál, proto chceme děti pro fyziku nadchnout i pomocí této akce,“ uvedl rektor ZČU Miroslav Holeček, který nad akcí převzal záštitu spolu s náměstkyní hejtmana Plzeňského kraje Ivanou Bartošovou.

Spolupořadateli Dne s fyzikou jsou Krajská komise Fyzikální olympiády Krajského úřadu Plzeňského kraje, Česká astronomická společnost a plzeňská pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků. Finančně akci podpořil Plzeňský kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám