Hlavní obsah

Akademie věd chystá pro zájemce jarní exkurze

Novinky,

Porozumět vědě není žádná věda, hlásí Akademie věd (AV ČR). Návštěvníci se o tom mohou přesvědčit při Jarních exkurzích do světa vědy, které instituce každoročně připravuje. Akce proběhne od 15. května do 18. června ve vybraných ústavech, vstup je zdarma.

Foto: Akademie věd ČR

Vědci z Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích budou stáčet med z vlastní experimentální včelnice.

Článek

Akademie věd celkem připravila více než 40 různých akcí. Přestože jsou koncipovány především pro studenty středních škol, zaujmout by měly i ostatní zájemce o vědu, a to o přírodní i humanitní obory.

Pozorování hvězd

Hlavní součástí festivalu jsou Dny otevřených dveří ve vybraných ústavech, například v Ústavu pro českou literaturu, Ústavu fyziky plazmatu či Botanickém ústavu. Program doplní terénní exkurze či workshopy.

Koho lákají hvězdy a jejich pozorování dalekohledem, může ve dnech 19. až 21. května navštívit Astronomický ústav AV ČR.

Nejen v Praze

Vědecký program pro veřejnost nebude jen v hlavním městě. V třinecké knihovně bude možné navštívit přednášku Heleny Illnerové o vnitřním času člověka, denních rytmech a o tom, proč je užitečné je poslouchat.

Na přednášce v Archeologickém ústavu AV ČR se zájemci dozvědí o pobytu římských vojsk v Pasohlávkách a prohlédnou si také archeologické nálezy a jejich repliky.

Med z vlastní, loni vybudované experimentální včelnice budou stáčet vědci z Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. První medobraní se uskuteční v úterý 6. června a nabídne program pro celou rodinu - stáčení a ochutnávku medu, včelařskou show nebo výrobu voskových svíček.

Kompletní program je k dispozici zde. Některé akce je možné na webu rezervovat, u jiných je před návštěvou zapotřebí kontaktovat pověřeného pracovníka vědeckého ústavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám