Hlavní obsah

I žaluzie mohou vyvolat migrény

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli okenní žaluzie jsou neodmyslitelnou součástí moderního bydlení, podle vědců způsobují tenké rovnoběžné linky náchylným lidem bolestivé migrény a někdy i epileptické záchvaty. V nejnovějším čísle magazínu Current Biology to napsali výzkumníci z univerzity v nizozemském Utrechtu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nich lidé v průběhu evoluce nebyli vystaveni optickému působení přímých rovnoběžných linek, ty jsou však nyní k vidění prakticky všude – od radiátorů přes cihly až po zmíněné žaluzie. V mozku pak mohou koncentrovaně „linkové jevy“ aktivovat mozkové vlny gama, což je typ neuronových oscilací vyskytujících se těsně před epileptickým záchvatem.

„Měli by na to myslet především architekti,“ napsala v magazínu Dora Hermesová z lékařské fakulty v Utrechtu. Podle ní někdy i zcela zdraví jedinci mohou při pohledu na rovnoběžky pociťovat jistou nevolnost. Lidem trpícím tzv. fotosensitivní epilepsií pak hrozí i záchvat.

Vědcům se zatím význam vln gama nedaří objasnit, i když je známo, že se aktivují při některých meditativních stavech.  Vznikají ale i při pohledu na silně kontrastní mřížoví, zatímco v případě méně organizovaných optických vjemů ustupují.

Zatím není jasné, zda jde o vedlejší produkt mozkové činnosti, anebo klíč k porozumění změněných stavů vědomí. Podle magazínu Current Biology je lidí trpících migrénami ve vyspělých západních zemích zhruba dvacetkrát víc než pacientů s epilepsií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám