Hlavní obsah

Bolí vás hlava? Dejte si dvě piva, radí vědci

Novinky,

Prášky na bolení hlavy mohou dostat příjemnější, a o to silnější konkurenci. Vědci z britské Greenwich University totiž prokázali, že od bolesti hlavy či dokonce pocitu kocoviny mohou lépe než různé medikamenty ulevit dvě sklenice piva. Zdravotničtí odborníci nicméně varují, že je třeba pít opravdu rozumně.

Foto: Profimedia.cz

Dvě piva proti bolesti jsou podle studie lepší než prášky.

Článek

Během 18 výzkumů univerzitní pracovníci zjistili, že konzumace dvou piv (ve studii se uvádějí dvě pinty, tedy 2 x 0,57 litru - pozn. red.) může zmírnit bolest hlavy nejméně o čtvrtinu.

Tímto malým zvýšením obsahu alkoholu v krvi se v našem těle posune práh bolesti, dojde tím pádem ke snížení její intenzity.

Pozor na vedlejší účinky

„Závěry naznačují, že alkohol je účinným analgetikem, který poskytuje významné snížení hodnocení intenzity bolesti. I proto jej nadměrně konzumují někteří pacienti s přetrvávajícími bolestmi, a to navzdory jeho možným důsledkům pro dlouhodobé zdraví,“ uvedli výzkumníci podle britského serveru The Independent.

Není však jasné, zda alkohol redukuje pocity bolesti, protože postihuje receptory mozku, nebo proto, že jen snižuje úzkost, což vede k tomu, že pro nás bolest není poté tak nepříjemná.

„Alkohol lze přirovnat k opiátovým lékům, jako je kodein. Jeho účinek je silnější než kupříkladu u paracetamolu,“ vysvětlil pro britský deník The Sun vedoucí studie Trevor Thompson.

„Pokud dokážeme vyrobit lék bez nežádoucích vedlejších účinků, mohli bychom mít něco potenciálně lepšího, než čím disponujeme dosud,“ dodal.

Vědci však zdůrazňují, že výsledky jejich snažení neznamenají, že by byl alkohol celkově prospěšný, natož v jakémkoli množství. Jeho nadměrná konzumace vede k dlouhodobým zdravotním potížím. Tudíž je při opakovaných bolestech hlavy nejvhodnější navštívit lékaře.

Za doporučenou a vlastně víceméně zdravou týdenní dávku alkoholu lze považovat zhruba šest piv nebo litr vína.

Reklama

Související články

Zima a tma nahrávají alkoholu a cirhóze jater

Chladnější a méně slunné oblasti světa zaznamenávají podle vědců častější výskyt cirhózy jater, kterou je možné připisovat pití alkoholu. Takové jsou závěry...

Výběr článků

Načítám