Hlavní obsah

Pardubická univerzita pořádá Noc mladých výzkumníků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 25. dubna se od 16 hodin v Pardubicích uskuteční Noc mladých výzkumníků. Akci připravila Univerzita Pardubice ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích a dalšími partnery a jde již o pátý ročník. Na návštěvníky všech věkových kategorií čeká na pardubickém zámku program plný vědy a techniky.

Foto: archív Univerzity Pardubice

Z loňské Noci mladých výzkumníků

Článek

„Pardubický zámek se v improvizované laboratoře našich vědců a mladých výzkumníků změní již popáté. Spojení s Východočeským muzeem vnímáme jako velmi přínosné, a proto v této akci pokračujeme. Letos jsme pro zájemce připravili mnoho novinek. Mohou se těšit na nové zážitkové demonstrace, pokusy i hrátky,“ zve k vědeckému bádání hravou formu organizátorka akce Iva Svobodová z Univerzity Pardubice.

Jednou z hlavních letošních atrakcí je podle ní virtuální realita.

„Náš akademik Petr Doležel vezme zájemce hned na několik výletů – třeba na vrcholky hor či do jeskyní. Další novinkou je laserová prolézačka, kterou mohou vyzkoušet jak děti, tak dospělí. Po setmění budou moci všichni pokreslit zdi pardubického zámku světelným graffiti. Chemici nabídnou nové pokusy, chybět nebudou ani hlavolamy, rébusy matematiků či zábavné ekonomické kvízy,“ dodala.

Vyrazit si vlastní minci

Odborníci z Dopravní fakulty rovněž pomohou zájemcům zjistit podstatu čárových kódů. Možnost vyzkoušet si, z jakého materiálu jsou brýle, nůž, tužka a další věci, nabídnou restaurátoři z Litomyšle, a to pomocí mobilní rentgeno-fluorescenční analýzy.

Foto: archív Univerzity Pardubice

Z loňské Noci mladých výzkumníků

Odborníci z Fakulty zdravotnických studií přidají nejrůznější zdravotnické a preventivní modely a seznámí návštěvníky s vývojem dítěte v prenatálním stavu.

Návštěvníci si na památku vyrazí vlastní minci, vyzkouší si Braillovo písmo nebo si zahrají stolní hry pro nevidomé s hlasovým výstupem.

Gymnazisté představí radioaktivitu

Do zážitkového programu přispějí i pardubické střední školy a nově i pardubické gymnázium. Návštěvníky vtáhnou nejen do svých chemických a elektro-hrátek, studenti Gymnázia Dašická jim dokonce představí radioaktivitu. K tomu jim poslouží digitální kamera, která přítomným ukáže ionizující záření nebo radioaktivitu uranového skla. V záloze mají i další zajímavosti.

Chybět nebude ani výtvarná dílna pro děti, kterou připravily Základní umělecká škola Havlíčkova a Základní škola Studánka. Východočeská galerie a muzeum v tento den otevřou a zpřístupní některé výstavy až do večera.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám