Hlavní obsah

V Egyptě zřejmě nalezli část lodi faraona Cheopse

– Káhira

Egyptští a japonští archeologové objevili v blízkosti pyramid v Gíze lať, která zřejmě tvořila část lodi faraona Chufua (ve známějším řeckém přepisu Cheopse). S odkazem na tým archeologů o tom informovala agentura Reuters. Chufu patřil ke čtvrté dynastii egyptských vládců a panoval před více než 4500 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Egyptě zřejmě nalezli část lodi faraona CheopseVideo: Reuters

 
Článek

Na existenci starověké lodi přišli archeologové již v 80. letech. Dosud se jim podařilo vykopat 700 jejich částí. Věří, že práci brzy dokončí.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Vykopaná část starověké lodi.

„Oslavujeme, že se nám podařilo vykopat zatím největší lať,” řekl vedoucí týmu archeologů Mamdúh Taha s tím, že nález je dlouhý 26 metrů.

Památkáři a archeologové lať vykopali z hloubky téměř tří metrů a převezli ji do konzervačního centra v Káhiře. Jejich plánem je části lodi restaurovat, aby je mohly vystavit ve Velkém egyptském muzeu, které se má otevřít v příštím roce.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP
Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

Oživení cestovního ruchu?

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 egyptský turistický průmysl slábne. Cestovní ruch přitom tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Foto: Amr Nabil, ČTK/AP

První Cheopsova loď, objevená již v roce 1954. Po rekonstrukci ji vystavili v muzeu.

Zatímco v roce 2015 Egypt navštívilo 9,3 miliónu turistů, v roce 2010 jich bylo 14,7 miliónu. Egyptský ministr cestovního ruchu však začátkem měsíce oznámil, že by se počet návštěvníků Egypta mohl v blízké době přiblížit k počtu turistů před povstáním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám