Hlavní obsah

Dílny pro žáky základních škol plánuje Praha již od září

– Praha

Dílny pro žáky základních škol v prostorách škol středních chce mít Praha už od letošního září. Uzavře memorandum o jejich zřízení s Hospodářskou komorou, informovala na tiskové konferenci radní pro školství Irena Ropková (ČSSD). Finance na dílny půjdou z evropských fondů prostřednictvím operačního programu ministerstva školství.

Foto: SOŠ stavební a zahradnická

Dětem ze základních škol se věnují odborníci v učebnách na pražském Jarově.

Článek

Projekt má podpořit zájem žáků o studium řemesel. „Plošně chceme pokrýt celé město. Měly by být půl hodiny od každé základní školy (dílny). Jejich žáci tam budou docházet jednou měsíčně na čtyři hodiny,” vysvětlila Ropková.

Řemeslné kroužky a příprava pro učitele

Žáci se mají seznámit s různými druhy materiálů při klasických dílnách, ale i s moderními technologiemi, jako jsou například robotické stavebnice. Vybavení dílen se doplní i podle zaměření střední školy. V odpoledních hodinách by mohly být řemeslné kroužky.

Pro učitele základních škol má být připravený i kurz s certifikátem, rámcový vzdělávací program a pracovní listy.

„Cílem memoranda je společnými silami navrhnout, vytvořit a ověřit podobu výukových jednotek pro elementární seznámení žáků základních škol s technickými profesemi a obory vzdělání s polytechnickým zaměřením," konstatovala radní.

V současné době fungují dílny v pilotní verzi na Praze 9 u Střední odborné školy stavební a zahradnické na Jarově. [celá zpráva]

Reklama

Související články

O některé učňovské obory není zájem

V posledních letech i přes demografický pokles dochází k pozitivnímu trendu v zájmu žáků základních škol o studium technických oborů na středních školách....

Výběr článků

Načítám