Hlavní obsah

K zápisům do prvních tříd má přijít méně dětí než loni

– Praha

K zápisům do prvních tříd by letos mělo dle odhadů ministerstva školství přijít asi 138 tisíc dětí. Jejich počet by tak měl po dlouholetém růstu o zhruba 14 tisíc poklesnout. Zápisy se letos poprvé uskuteční během měsíce dubna, do minulého roku se konaly vždy od poloviny ledna do poloviny února.

Foto: archiv, Právo

Zápis dítěte do první třídy nemá připomínat přijímací zkoušku.

Článek

K zápisu musí přijít všechny děti narozené od 1. září 2010 do 31. září 2011. Zhruba dvacet procent dětí se k němu chystá znovu, protože loni dostaly odklad. Ve výjimečných případech mohou rodiče zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech.

Před školami nebudou fronty

Nejen, že se zápisy letos poprvé uskuteční v dubnu, ředitelé škol si navíc mohou vybrat jakýkoli den v měsíci. [celá zpráva]

Většina škol bude mít elektronický registrační systém, který umožňuje vybrat si i čas, kdy rodiče s dítětem přijdou k zápisu. Před školou se tak nebudou tvořit dlouhé fronty, jako tomu bylo dříve.

Problémy s umístěním spádových dětí

Rodiče si mohou vybrat kteroukoli školu, na prestižní školy či školy s rozšířenou výukou jazyků nebo počítačů bývá ale zpravidla nával a přednost mají děti ze spádových oblastí podle trvalého pobytu.

Některé školy přitom zřejmě budou mít problémy i s umístěním všech spádových dětí. Předsedkyně Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová si myslí, že ne všude je pro ně dostačující kapacita míst.

„Tam, kde se problém očekává, se připravuje forma losování, kterou doporučuje ombudsmanka Anna Šabatová,” řekla. „Losování je možná tvrdé, ale v případě nedostatečné kapacity školy nejspravedlivější řešení,” uvedla Šabatová již před více než rokem.

V některých regionech prý bude problém i se zajištěním učitelů, který podle Stýblové ale nebude vyvolán novým termínem zápisu.

K odkladu je potřeba posudek z poradny

Rodiče dětí, kteří chtějí požádat o odklad školní docházky, musí k žádosti kromě potvrzení lékaře nebo psychologa předložit i posudek z pedagogicko-psychologické poradny. V minulých letech to museli udělat do 31. května, nově by to měli stihnout už v době zápisu dítěte do školy.

Posudky odborníků by si měli připravit i rodiče, kteří chtějí dát do školy pětileté dítě. Tuto možnost mají od roku 2011, je ale určena hlavně mimořádně talentovaným dětem. Týká se zhruba jednoho procenta ročníku.

Termín v pedagogicko-psychologické poradně si letos rodiče museli domlouvat dlouho dopředu. Centra totiž od loňského září musí zároveň vydávat i nové posudky pro žáky, kteří potřebují ve vzdělávání speciální podporu.

„Školská zařízení mají v některých regionech obtíže, protože docházejí nejen noví klienti, ale hodně přibývá rediagnostik,” okomentoval situaci Národní ústav pro vzdělávání. V některých místech totiž budou končit platnosti doporučení asistentů pedagoga za minulé období.

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že odklad má v ČR zbytečně moc dětí. Loni do prvních tříd nastoupilo 117 198 dětí, odklad dostalo 16 629. Měl by přitom být naprosto výjimečným opatřením.

Ministerstvo si zlepšení slibuje právě od posunutí zápisů na duben. Podobný účinek má mít i zavedení povinného posledního ročníku předškolního vzdělávání, které začne platit v září 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám