Hlavní obsah

JAMU v Brně slaví 70 let, osobnost Leoše Janáčka stále inspiruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) zahájila v pátek 24. března celoroční oslavy 70. výročí své existence. V brněnském Divadle na Orlí společně zasedají umělecké rady a akademické senáty se správní radou a čestnými doktory. Vystoupí klavírní virtuósové Igor Ardašev a Jan Jiraský spolu s hercem Františkem Derflerem. V pátek začne také výstava o historii školy a jejích absolventech.

Foto: Luboš Mareček, JAMU

Divadelní fakulta JAMU

Článek

Akademie vznikla na základě vládního zákona ze září 1947, výuka začala následující měsíc.

První profesorský sbor čítal 14 mužů, z nichž někteří se ještě znali s Leošem Janáčkem, případně byli jeho žáky. Školu ze začátku navštěvovalo 23 studentů.

Dveře do zahraničí stále pomáhá otevírat jméno Leoše Janáčka.

Z archivní knihy evidující státní zkoušky vyplývá, že prvními absolventy se na začátku 50. let stali třeba herci Eduard Cupák a Josef Karlík, herečky Květa Fialová a Blanka Bohdanová nebo první primárius Janáčkova kvarteta Jiří Trávníček.

V nadcházejících dvou letech seznam rozšířili herci Vladimír Menšík a Lubomír Kostelka, režisér Alois Hajda nebo skladatel Alois Piňos a varhanice Alena Štěpánková-Veselá, která po roce 1989 stanula v čele akademie.

JAMU se věnuje i vědě a výzkumu

K poslednímu dni roku 2016 na hudební fakultě řádně studovalo 368 lidí, na divadelní fakultě bylo 352 studentů.

Škola nyní sídlí v šesti budovách ve středu města. Kromě výchovy umělců k tvorbě se škola věnuje také vědě a výzkumu, komunikaci se zahraničím nebo vlastní ediční činnosti.

Foto: ČTK

Hudební skladatel Leoš Janáček

Dveře do zahraničí stále pomáhá otevírat jméno Leoše Janáčka, zároveň představuje vzor k následování.

„Stále se lze inspirovat jeho vztahem k umění a hudbě, jeho zaníceností a až urputností při prosazování nejen svých tvůrčích myšlenek, ale i svých pedagogických záměrů a představ o charakteru uměleckého školství,” uvedl rektor Ivo Medek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám