Hlavní obsah

Pavouci uloví ročně 800 miliónů tun hmyzu

Právo, mcm

V konzumaci jiných živočichů se pavouci vyrovnají lidem – aspoň na váhu. Na rozdíl od lidstva si však nepochutnávají na vepřovém nebo na pstruzích, nýbrž na hmyzu. Podle studie v časopise The Science of Nature spotřebují tito malí dravci usazení ve svých sítích stamilióny tun hmyzu ročně.

Článek

„Naše odhady ukazují, že roční kořist ulovená globální pavoučí komunitou se pohybuje mezi 400 a 800 milióny tun. Doufáme, že tato čísla zlepší pověst pavouků,“ tvrdí Martin Nyffeler a Klaus Birkhofer, kteří působí na univerzitách v německé Chotěbuzi, švýcarské Basileji a švédském Lundu.

Údaj o rozsahu pavoučí spotřeby hmyzu zasazují oba experti do širšího kontextu. Podle britského listu The Guardian připomínají, že lidstvo spotřebuje ročně asi 400 miliónů tun masa, zatímco třeba velryby pohltí 280 až 500 miliónů tun „plodů moře“.

Analýza globální role pavouků, první tohoto druhu, se opírá o 65 starších studií a dospívá k závěru, že na světě žije asi 25 miliónů tun pavouků. Přesnější statistika asi možná není. Pro srovnání, kdybychom i dospělou část lidstva převedli na tuny, pak by podle údajů z roku 2012 vážilo necelých 300 miliónů tun. A děti by možná přidaly dalších sto miliónu tun.

Existuje 45 tisíc druhů

Autoři došli ke svým zjištěním tak, že spočítali, kolik potravy pavouci potřebují k  přežití.

Věda zná asi 45 tisíc druhů pavouků. Hmyz je pro ně bohatý zdroj, protože známých druhů je více než milión a celkový počet druhů se odhaduje na šest až sedm miliónů.

Pavouci jsou při lovu velmi podnikaví a při cestě za kořistí dokážou za den urazit po vláknech až 30 kilometrů. Žijí všude – od Arktidy po Saharu. Místo k životu si dokážou najít na břehu moře i v poušti, uvnitř jeskyní i na pláních. Jsou však nejen lovci, nýbrž i kořistí. Celkem osm tisíc druhů ptáků, dravců a parazitů se živí výlučně pavouky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám