Hlavní obsah

Tři studentky Univerzity Karlovy dostaly ocenění za významné vědecké práce

Praha

Bolzanovu cenu, kterou Karlova univerzita (UK) oceňuje významné vědecké práce svých studentů, obdržely tuto středu v prostorách pražského Karolina tři studentky. Jedna z nich za zkoumání léčiv. Rektor UK Tomáš Zima ocenil i desítku nejlepších absolventů a další studenty za jejich činy v humanitární oblasti, reprezentaci univerzity či sportovní výkony.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Zuzana Patáková, Zuzana Ptáčková a Veronika Dulíková převzaly Bolzanovu cenu pro nejlepší studenty Univerzity Karlovy.

Článek

Ve společenskovědní kategorii si Bolzanovu cenu, která má již dvacetiletou tradici, převzala Veronika Dulíková z Filozofické fakulty UK. Její vědecká práce se týkala vlivu vlády egyptského panovníka Niuserrea.

„Práce Veroniky Dulíkové představuje významné výsledky založené na autorčině dlouholetém egyptologickém bádání s jasnou perspektivou uplatnění na mezinárodním poli. Dospívá k zásadním vědeckým poznatkům o mechanismech fungování staroegyptské společnosti,” uvedli zástupci univerzity.

Mezinárodní vědecké projekty

Zuzana Patáková z matematicko-fyzikální fakulty si odnesla cenu v přírodovědné kategorii za svoji disertační práci, jejíž výsledky byly uplatněny v renomovaných mezinárodních časopisech.

Univerzita kromě její vědecké práce ocenila i to, že Patáková se zapojila do významných a prestižních mezinárodních vědeckých projektů. Patáková rovněž získala postdoktorandskou stáž na univerzitě v Jeruzalémě.

Chování léčiv v organismu

V biomedicínské kategorii rektor předal cenu Zuzaně Ptáčkové z farmaceutické fakulty. Výzkum Ptáčkové se týkal oblasti farmakokinetiky, která se zabývá zkoumáním léčiv v organismu, a to od jejich podání až po vyloučení.

„Získané poznatky mohou přispět k lepší charakterizaci farmakokinetiky zkoumaných léčiv a ke zvýšení bezpečnosti jejich používání,” uvedli při předávání ceny zástupci univerzity.

Soutěžní práce přihlašují sami studenti, letos komise složená ze členů jmenovaných rektorem posuzovala 56 prací z 12 fakult.

Sbírka na školné pro zahraničního studenta

Cenu rektora si dnes převzala také desítka nejlepších absolventů a pětice studentů, u kterých škola ocenila jejich přínos v oblasti společenské, reprezentaci školy a za jejich sportovní výsledky.

Ocenění si převzal například Florian Merkle z 2. lékařské fakulty, který zorganizoval sbírku na školné pro svého anglického kolegu, který kvůli svízelné rodinné situaci nemohl školné uhradit.

Cenu dostal i Lukáš Malý ze 3. lékařské fakulty, který se podílí na činnosti mezinárodního zdravotnického týmu v Ugandě, či David Adam ze stejné fakulty, který se věnuje pomoci sociálně znevýhodněným dětem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám