Hlavní obsah

Student Slezské univerzity bodoval v prestižní americké fotosoutěži

Právo, Denisa Doležalová

Student doktorského studia na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě Roman Vondrouš slaví velký úspěch. Jeho fotka z koňských dostihů získala prestižní cenu v mezinárodní soutěži Pictures of the Year International v New Yorku. V kategorii Sport Action získal druhé místo.

Foto: Roman Vondrouš

Vondroušova oceněná fotografie pojmenovaná Irská lavice zachytila žokeje těsně před pádem z koně.

Článek

„Dlouhodobým tématem Romana Vondrouše jsou koňské dostihy. Za velmi neotřelý soubor černobílých a dramatických fotografií z pardubických dostihů získal 1. cenu v celosvětové soutěži World Press Photo už v roce 2013,“ připomněl mluvčí Slezské univerzity Daniel Martínek s tím, že studenta ocenil také tehdejší rektor školy Rudolf Žáček.

„Udělil mu Cenu rektora Slezské univerzity pro rok 2013,“ upřesnil Martínek.

Bodoval i jinde

V New Yorku letos zabodovala Vondroušova fotografie s názvem Irská lavice, na níž v jediném okamžiku zachytil žokeje těsně před pádem z koně.

„Výrazný talent pro reportážní i dokumentární žánr fotografie dokázal Roman Vondrouš i v dalších soutěžích a na několika krátkodobých i dlouhodobých fotografických cyklech. Například Olympijské hry v čínském Pekingu v roce 2008 zachytil do téměř výtvarné podoby, přesto ve snímcích nechybělo zachycení atmosféry této celosvětové sportovní akce,“ upozornil dále mluvčí.

Má zvláštní úhly pohledu

Doma pak Vondrouš pracoval například na projektu Chataři, v němž velmi osobitým způsobem s použitím nejrůznějších specifických fotografických prostředků reflektoval typickou českou víkendovou zálibu.

„Zpracoval také soubory NightClubs o nočních klubech nebo Punk, kde zastihl nejvýraznější charaktery této subkultury. Vondrouš ve svých souborech využívá vizuální hravost, specifickou světelnou atmosféru, zvláštní úhly pohledu nebo výraznou barevnost,“ zavzpomínal Ondřej Durczak z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity.

Pictures of the Year International je nejstarší fotografická soutěž pro novinářské fotografy. Každý rok se do ní hlásí přes 50 tisíc prací ze 70 zemí světa a porota pak několik týdnů vybírá více než dvě stovky vítězů a držitelů dalších cen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám