Hlavní obsah

Čína chce vyslat sondu pro měsíční vzorky

– Peking

Čína potvrdila záměr vypustit letos vesmírnou sondu, která by měla přinést vzorky z Měsíce. Podle agentury Reuters to oznámila čínská média, která plán představují jako soutěž s ambicemi amerického prezidenta Donalda Trumpa oživit americký výzkum vesmíru.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Sondu na odvrácenou stranu Měsíce chce Peking vyslat do roku 2018, tedy ideálně již letos.

Článek

Lunární sonda Čchang-e 5 prochází posledním kolem testů a počítá se s tím, že od srpna bude připravena k vypuštění, informovala podle Lidového deníku Čínská národní vesmírná agentura.

Jedna z nejnáročnějších vesmírných misí Číny

Hlavní projektant Čínského programu pro výzkum Měsíce Chu Chao řekl, že vyslání sondy na Měsíc znamená pro Čínu nové výzvy - odběr vzorků, start z měsíčního povrchu a návrat do zemské atmosféry ve vysoké rychlosti. Půjde o jednu z „nejsložitějších čínských vesmírných misí”, uvedl vědec.

Čínský prezident Si Ťin-pching by rád docílil toho, aby se jeho země stala světovou velmocí v průzkumu vesmíru.

„Trumpova administrativa nedávno vyjádřila přání vrátit se na Měsíc. I naše země ohlásila řadu plánů na průzkum hlubokého vesmíru. Měsíc představuje první krok ve výpravě lidstva do hlubokého vesmíru,” napsal v této souvislosti čínský deník Věda a technika.

Nejprve sondu, astronauty později

Čchang-e 5 je nejnovějším počinem čínského programu výzkumu Měsíce. V roce 2013 Čína dosáhla během mise se sondou Čchang-e 3 a lunárním vozítkem Nefritový králík prvního měkkého přistání na přirozeném souputníkovi Země od roku 1976.

Do roku 2018 chce Peking vyslat sondu na odvrácenou stranu Měsíce a do roku 2036 by rád dostal své astronauty na měsíční povrch.

Reklama

Související články

Největší radioteleskop na světě už pracuje

Čína v neděli uvedla do provozu největší radioteleskop na světě, který bude sloužit k výzkumu vesmíru, včetně pátrání po případných mimozemských civilizacích....

Výběr článků

Načítám