Hlavní obsah

Robot umí číst lidem myšlenky, aby napravil své chyby

Novinky,

Robot vyvinutý vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) čte signály EEG z lidského mozku. Díky tomu pak může stroj napravit své chybné konání. Zkrátka a dobře, na světě je robot, kterého lze ovládat vlastními myšlenkami. Informovala o tom agentura Reuters.

Robot dokáže číst signály z lidského mozku, aby napravil své chybyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vědci z Laboratoře informatiky a umělé inteligence MIT a Bostonské univerzity vytvořili tzv. systém zpětné vazby, který umožňuje lidem okamžitě opravovat chyby robota. Potřebují k tomu jen svůj vlastní mozek.

Testování se provádí s pomocí speciálního čepce, který měří mozkové signály souhlasu či nesouhlasu.

Jen jednoduché úkony. Zatím...

S využitím dat z monitoru elektroencefalografu (EEG), který zaznamenává mozkovou činnost, může systém zjistit, zda člověk dá myšlenkami najevo, že robot při provádění běžného úkonu v podobě umísťování věci do krabic udělal něco špatně. Respektive jinak, než jsme chtěli.

EEG neboli elektroencefalografie je vyšetření, které zachycuje aktuální elektrické aktivity mozku. Je důležitou diagnostickou metodou v neurologii.

Když si lidský mozek všimne pochybení, případně že se k němu schyluje, vytváří mozkové signály zvané „potenciály spojené s chybou“. Robot tak zachytí nesouhlas a udělá opak. Pokud signály nezaznamená, pokračuje v naplánované činnosti, jak ukazuje video.

Zatímco systém v současné době zpracovává poměrně jednoduchý výběr aktivit, američtí vědci se domnívají, že v budoucnu bychom mohli najednou kontrolovat mnohem komplexnější aktivity.

V širším kontextu může vynález při svém zdokonalení, na kterém ostatně chtějí výzkumníci pracovat, znamenat i skutečnost, že by žádný robot neměl vykonávat činnosti proti lidské vůli, a tedy člověka ohrožovat. Samozřejmě jen v případě, že se člověk chová správně a přístroj je neporušený...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám