Hlavní obsah

Brněnský Ústav přístrojové techniky slaví 60 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnský Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR letos slaví 60. výročí založení. I proto chystá dny otevřených dveří a další akce pro veřejnost. Ústav se zároveň jako odborný garant připojí k oslavám 70. výročí založení tradice elektronové mikroskopie v Brně. Tyto oslavy připravuje magistrát na květen.

Foto: Ústav přístrojové techniky AV ČR

Snímek z návštěvy vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL)

Článek

Ústav se od svého vzniku zabýval vývojem vědeckých přístrojů, jak uvedla ředitelka instituce Ilona Müllerová.

V posledních letech se orientuje zejména na hledání a zdokonalování nových fyzikálních metod, a to v celé šíři problému, od teoretického popisu po přístrojové celky.

„Zejména v oblasti elektronové mikroskopie je ústav pojem,” řekl vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), který poslední únorový den u příležitosti oslav výzkumnou instituci navštívil.

Spolupráce podniků a výzkumných institucí

V mezinárodním měřítku Česko podle Bělobrádka zaostává v propojení spolupráce podniků a veřejných výzkumných institucí. Právě na tento problém se chce zaměřit.

Foto: Ústav přístrojové techniky AV ČR

Snímek z návštěvy vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL)

„I proto zavádíme novou metodiku hodnocení výzkumných institucí, která bude upřednostňovat kvalitu před kvantitou projektů,” uvedl.

Ocenění i z Japonska

Na letošní rok ústav připravuje několik akcí pro veřejnost. V Brně uspořádá dny otevřených dveří, podzimní školu základů elektronové mikroskopie, workshopy a výstavy, jak sdělila pracovnice ústavu Pavla Schieblová.

Ústav přístrojové techniky vznikl v roce 1957. Zpočátku se soustředil hlavně na elektronovou optiku a mikroskopii nebo jadernou magnetickou rezonanci.

Výzkumníci ústavu v poslední době získali například ocenění Japonské mikroskopické společnosti nebo cenu Wernera von Siemense.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám