Hlavní obsah

Dragon má problémy s navigací, nespojil se s ISS

– Mys Canaveral

Navigační problémy ve středu zamezily americké nákladní lodi Dragon, aby se podle plánu spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Oznámil to na Mysu Canaveral mluvčí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Další pokus je naplánován na čtvrtek.

Foto: NASA, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Nedělní start nosné rakety Falcon proběhl bez problémů, ale plánované spojení nákladní lodi Dragon s ISS se dnes muselo na poslední chvíli zastavit. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli navigační chybě byla operace zastavena. Loď ani šestičlenná posádka ISS nejsou podle NASA nijak ohroženy.

Společnost SpaceX vyslala k ISS loď Dragon v neděli z odpalovací rampy, z níž na přelomu 60. a 70. let minulého století startovali američtí astronauti k misím na Měsíc. SpaceX, za níž stojí americký podnikatel Elon Musk, si rampu pronajala na 20 let.

Na cestě k ISS je ve středu rovněž ruská nákladní loď Progress, která odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur poprvé po nezdařeném prosincovém startu. Progress se má s ISS spojit v pátek.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Výběr článků

Načítám