Hlavní obsah

Vědci poprvé nafilmovali neznámého živočicha. Vypadá jako mořský koník

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biologům se v západní Austrálii poprvé podařilo nasnímat neznámý druh mořské ryby - řasovníka - v jeho přirozeném prostředí. Podobá se mořskému koníku. Anglické pojmenování „seadragon“ je možná výstižnější než české řasovník, znamená totiž „mořský dráček“. Nově objevený druh Phyllopteryx dewysea doteď naživo nikdo neviděl. Vzhledem ke jménu „ruby seadragon“ se u něj možná ujme český název řasovník rubínový. Dlouhý je 18 centimetrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biologové poprvé natočili nový druh řasovníka, příbuzného mořského koníkaVideo: Scripps Institution of Oceanography/UC San Diego, Reuters

 
Článek

„Objevila jsem třetí druh řasovníka, u kterého jsme rozhodně neměli jistotu, že v oceánu žije,“ komentovala objev pro Reuters mořská bioložka Josefin Stillerová z Kalifornské univerzity v San Diegu.

Dalšími dvěma druhy jsou řasovník rozedraný a řasovník protáhlý. Zmiňovaná podobnost s mořskými koníky, tedy rybami z čeledi jehlovitých, není náhodná. Řasovníci jsou jejich větší příbuzní.

Jiný ocas

Dříve se našly jen na břehu vzorky pravděpodobných rubínových řasovníků, vědci však doufali ve vpravdě živoucí důkaz jejich existence. Na rozdíl od dalších dvou druhů řasovníků má tento odlišný ocas.

Jiné druhy řasovníků mají ocas nepohyblivý a s výraznou špičkou. Phyllopteryx dewysea jej má pohyblivý a bez špičky. Podle biologů za tím může být hloubka, ve které žije.

Oba dříve objevené druhy žijí v hloubce jen několika metrů, ten rubínový ale až v hloubce kolem 50 metrů. Tam je méně světla, většina organismů má červenou barvu. Řasovníkům tedy jejich výrazná rubínová červeň slouží jako maskování.

Vědci Kalifornské univerzity v San Diegu pořídili záběry u západního pobřeží Austrálie sice již loni v dubnu, video však bylo společně s výsledky následné studie zveřejněno až nyní. Řasovníky natočili pomocí dálkově ovládané miniponorky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám