Hlavní obsah

Japonci se pokusí vyluxovat na oběžné dráze

Novinky,

Japonsko vyslalo k ISS nákladní vesmírnou loď Kounotori, která také bude s pomocí svého 700 metrů dlouhého elektromagnetického lana zkoušet úklid prostředí oběžné dráhy Země. Již bezmála 60 let tam totiž koluje obrovské množství úlomků z družic, raket a dalších zařízení, které mohou poškodit fungující satelity a narušit světovou komunikační síť.

Článek

Jak informoval server BBC, pohyb lana je má zpomalit a vychýlit jejich oběh tak, aby nakonec shořely v atmosféře.

Podle odhadů okolo naší planety rotuje asi 100 miliónů kusů starého materiálu. Takové množství „smetí” se stačilo nashromáždit od roku 1957, kdy vyslal Sovětský svaz do kosmu první raketu Sputnik.

Mnohé z těchto objektů se pohybují rychlostí až 28 tisíc kilometrů za hodinu. Mohly by proto ohrozit astronauty a mnohá zařízení v hodnotě miliard dolarů, včetně družic sledujících počasí.

Spolupráce s rybářskou firmou

Japonská loď bude testovat uklízení trosek týden. Její lano z hliníkových vláken a ocelových drátů má být dostatečně silné na to, aby změnilo dráhu vesmírného odpadu.

Na výrobě inovativního zařízení se podílela i společnost na výrobu rybářských sítí Nitto Seimo, která na japonském trhu funguje už celé století. Pomáhá s rozvojem materiálu ze síťoviny, jak dříve informovala agentura Bloomberg.

Odborníci však varují, že bude fungovat jen na větší části.

Plavidlo Kounotori vyrazilo k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v sobotu z kosmodromu Tanegašima v severním Pacifiku .

Po dopravení nákladu na ISS a týdenním pokusu s uklízením shoří v atmosféře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám