Hlavní obsah

Do hodin programování se zapojily desítky škol

Novinky,

Nezisková organizace Code.org a společnost Microsoft chtějí dětem a studentům na celém světě zprostředkovat zkušenost s programováním. Hodina kódu (Hour of code) se letos koná tento týden od pondělí až do neděle. Může ji zorganizovat kterákoli škola či vzdělávací organizace. Programovat v prostředí hry Minecraft je však možné také individuálně z domova. Jednoduchou hru si může zkusit naprogramovat i úplný začátečník.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hodina kódu je vhodná pro děti od šesti let věku, horní věková hranice není limitovaná. Letošní novinkou je nový výukový program v prostředí hry Minecraft. Děti se nejprve v herním prostředí seznámí se základními principy kódu a programovací logikou a potom si mohou zkusit vytvořit vlastní hru.

Tvůrci nových světů

„Spojili jsme se letos opět se vzdělávací organizací Code.org, abychom zpřístupnili vzdělání v oboru počítačových technologií dalším miliónům mladých lidí po celém světě,” řekl k projektu Satya Nadella z Microsoftu.

„Inspiruje nás generace Minecraftu, která se nepovažuje za pouhé uživatele her, ale za tvůrce nových světů, o kterých sní. Jsou to mladí lidé, kteří budou vytvářet naši budoucnost, a my jim můžeme pomoci tím, že jim předáme nové znalosti a schopnosti, například kritické myšlení či schopnost řešit problém,“ dodal.

Do Hodiny kódu se mohou zapojit jednotlivé třídy, celé školy či nejrůznější jiné vzdělávací organizace, ať už v rámci výuky, nebo volnočasových aktivit, a to prostřednictvím internetových stránek.

Nejen doména pracovníků IT

Ve čtvrtek se navíc v prostorách Impact Hubu na pražském Smíchově uskuteční kódovací dílna pro širokou veřejnost. Zájemcům o základy programování se budou věnovat školitelé z neziskové vzdělávací organizace Czechitas. Vstup na akci je pro všechny zdarma. Dojde i na workshop, který seznámí se základy programování dívky ze sociálně znevýhodněného prostředí.

„Jednou z hlavních myšlenek iniciativy je zpřístupnit základní zkušenost s programováním všem bez rozdílu věku, pohlaví anebo prostředí, ze kterého pocházejí,“ doplnila Lenka Čábelová, manažerka komunikace společnosti Microsoft ČR a Slovensko.

Již dnes se podle ní potvrzuje, že programování v budoucnu nebude doménou pouze pracovníků v IT a vývojářských firmách, ale bude ho potřebovat téměř každý z nás.

Reklama

Související články

Z horníků budou programátoři

V jedné z lokalit dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, proběhlo unikátní školení. Sedmnáct lidí z těžební společnosti OKD, většinou horníků, se...

Výběr článků

Načítám