Hlavní obsah

Náruživé hraní počítačových her podle psychologů ještě neznamená závislost

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledky výzkumu psychologů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně mohou rodičům přinést jisté uklidnění. Po zkoumání dat od 9500 hráčů online počítačových her přišli k závěru, že ačkoli uživatelé trávili u počítače i desítky hodin týdně, známky závislosti vykazovaly jen jednotky procent z nich. Odborníci však zároveň upozorňují, že pokud někdo skutečně závislý je, může být jeho léčba složitější, protože se jedná o nový a specifický jev.

Foto: Profimedia.cz

Až nadměrný a dlouhodobý pobyt u počítače může uškodit sociálnímu životu a zdraví.

Článek

„Hry samotné mohou za vznik závislosti minimálně. Pokud se někdo do problémů dostane, je to spíše proto, že k tomu měl psychologické předpoklady. Ne proto, že by hrám nešlo odolat,“ vysvětlil vedoucí vědeckého týmu Lukas Blinka.

Relax jako knihy a hudba

Z výzkumu mezi členy online herní komunity plyne, že hry mohou zlepšit náladu nebo ulevit od starostí stejně jako knihy, hudba nebo televize. Člověk s jejich pomocí relaxuje a vyrovnává se s psychickou nepohodou.

Z dat dále vyplývá, že hráčům pobyt ve virtuální realitě hry v mnoha případech pomáhá překonat složitou životní situaci, například když mladí lidé přechází z jednoho stupně školy na druhý a jejich sociální okolí se proměňuje. Pro řadu hráčů je jednodušší vstřebat novou situaci u počítače. Samo o sobě je to neohrožuje.

Nepodporují násilí

Až nadměrný a dlouhodobý pobyt u počítače může uškodit jejich sociálnímu životu a zdraví, které trpí nedostatkem čerstvého vzduchu a pohybu. Ale pořád nemusí jít nutně o závislost.

Rovněž obavy, že hráči přenesou násilné jednání z počítačové obrazovky do ulic, je potřeba mírnit. „Hra uživatele nijak neovládá. Pokud se něco takového stane, dotyčný by to velmi pravděpodobně udělal i bez toho, že by špatné jednání viděl v počítači,“ zdůraznil Blinka.

Nová diagnóza

Psychologové budou ve zkoumání vášnivých hráčů pokračovat. Proto hledají takové, kteří dospěli k tomu, že už jim jejich koníček přerostl přes hlavu, a chtějí se léčit nebo už se léčí.

Závislost na hrách totiž zřejmě přibude jako nová psychiatrická diagnóza. Výzkumníci tudíž chtějí prací s takovými lidmi pomoci nejen jim, ale i terapeutům, kteří teprve hledají cesty, jak je závislosti zbavit.

Anketa

Jak často hrajete počítačové hry?
Prakticky denně
75,4 %
Příležitostně, několikrát do měsíce
17,1 %
Nikdy
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 321 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám