Hlavní obsah

Biolog nalezl nedaleko australského letiště nový druh hlučné malé žáby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový druh paropušky (lat. Uperoleia) objevil deset kilometrů od letiště u australského Newcastlu biolog z tamní univerzity Simon Clulow. Slyšel v okolí povědomý zvuk, který však patřil doteď neznámému druhu žáby z čeledi paropuchovitých. I přes svůj malý rozměr okolo dvou centimetrů je její kvákání neuvěřitelně hlasité.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biolog nalezl u letiště v Newcastlu nový druh žábyVideo: Reuters

 
Článek

„Jde o malinkého, ale skutečně pozoruhodného živočicha,“ prohlásil Clulow podle agentury Reuters. „Je úžasné, že něco tak malého ze sebe dokáže vydat tak hlasitý zvuk, až je slyšet všude.“

Tvor byl pojmenován Mahony´s Toadlet (Uperoleia mahonyi) na počest australského odborníka na žáby Michaela Mahonyho, Clulowova mentora. Její český název tedy pravděpodobně nemůže být jiný než paropuška Mahonyho, případně Mahonyova.

Vzor na břiše

Skutečnost, že jde o nový druh, Clulow nepoznal podle hlasitého kvákání, ale díky jedinečnému vzoru na břiše tohoto obojživelníka.

„Břicho má černobíle mramorované. U jedinců rodu ropušek je to poměrně běžné,“ vysvětlil s tím, že s ropuchou si ji už jen kvůli velikosti nikdo splést nemůže.

„Přesto ji tento výrazný vzor spolu s dalšími funkcemi značně odlišuje od všech ostatních paropušek (natož obecně žab) v této části světa,“ doplnil pro server Australian Geographic.

Dále popsal, že se paropuška snaží sebe ochránit nejprve tak, že se pokouší splynout s prostředím. V případě útoku dravců se její končetiny u třísel rozsvítí jasně oranžovou barvou.

Ohrožený druh

Nejpozoruhodnější je ale podle Clulowa místo jejího objevení. Většina nových druhů obratlovců se nachází v odlehlých a špatně prozkoumaných oblastech. Kdežto tento se vyskytoval poblíž města a letiště. Oblast Newcastlu je navíc po aglomeraci Sydney druhou nejobydlenější lokalitou v Austrálii.

I proto může být tato paropuška ohroženým druhem, varuje biolog. Zejména obydleností pobřeží a těžbou písku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám