Hlavní obsah

Odborné školy těší odklad matematiky

Právo, Jiří Mach

Povinná státní maturita z matematiky byla pro většinu oborů odložena minimálně o rok. Odborné školy si tak oddechly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Jak v úterý informovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), v roce 2021 budou z matematiky maturovat pouze studenti gymnázií a lyceí. [celá zpráva]

„Je to velice uvážený a zodpovědně učiněný krok zvláště v době, kdy si nejsme úplně jisti, jak má maturita vypadat,“ řekl Právu Karel Milička, ředitel Střední odborné školy Luhačovice na Zlínsku. V jeho škole převládají umělecké obory, které budou i nadále od povinné maturitní matematiky osvobozeny, stejně jako je tomu u zdravotnických a sociálních oborů.

Jaký bude přínos povinné maturity z matematiky?

Škola však má také obory zaměřené na management, marketing a informační služby a podle Miličky budou jejich studenti vždy proti gymnazistům diskriminováni.

„Rámcové vzdělávací programy nám neumožňují mít stejný rozsah výuky matematiky jako na gymnáziích,“ vysvětlil.

Matematikářky v prvním ročníku dohánějí nedostatky ze základních škol, aby měly na čem stavět.
Ludmila Turečková, ředitelka

A není si ani jist, jaký přínos bude povinná maturitní matematika mít. „Nemám problém s něčím, čemu se říká občanská matematika. To je rozdíl mezi matematikou, která je požadována u státních přijímaček a u státní maturity,“ upozornil Milička.

Takové znalosti matematiky mají podle něj význam pro studenty, kteří se chtějí hlásit na vysoké školy, kde je to hlavní předmět studia. „Pro naše absolventy nejsou integrály podstatné,“ dodal.

Navýšení hodin

Odklad maturitní matematiky potěšil i ředitelku Střední odborné školy civilního letectví v Praze-Ruzyni Ludmilu Turečkovou, i když to problémy neřeší. Kvůli státní maturitní zkoušce se chystá rozšířit výuku o hodiny matematiky, aby se děti mohly lépe připravit.

Hlavní potíž vidí totiž v základních školách, odkud přicházejí děti s nedostatečnou průpravou. „Kolegyně matematikářky to pak v prvním ročníku dohánějí, aby měly vůbec na čem stavět,“ uvedla.

Nyní doufá, že pomohou státní přijímací zkoušky na střední školy, které budou v tomto školním roce poprvé povinné pro všechny školy.

„Když ředitelé základních škol uvidí, že jejich děti z devítky špatně uspěly, tak si třeba řeknou, že to je pro ně špatná vizitka a že budou muset v matematice přitlačit,“ uvedla.

Důvodem pro odklad jsou změny financování

S odkladem povinné maturitní zkoušky z matematiky přišla Valachová v úterý před jednáním s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Donedávna se počítalo s tím, že povinná matematika bude u maturity od roku 2021 pro šest desítek oborů, kde se matematika vyučuje nejintenzivněji.

Nyní ministryně navrhuje, aby dostaly odborné školy odklad na rok 2022 nebo 2023. Definitivně o tom rozhodne nařízení vlády. Kabinet by jej mohl schválit už v pondělí.

Podle ministryně byly hlavním důvodem pro odklad avizované změny financování regionálního školství, které mají zajistit, že už nebudou školy dostávat peníze podle počtu žáků, ale podle odučených hodin. Odpadl by tak tlak přijímat co nejvíce žáků včetně podprůměrných, kteří pak mají u maturity problémy.

Nejvíc propadlíků je právě z odborných škol

Gymnázia a lycea patří mezi nejžádanější školy a u maturity si vedou dobře. Nejvíc propadlíků je z odborných škol. Kromě toho změna financování umožní dělit hodiny matematiky do menších skupin, jako je tomu u výuky jazyků. I od toho si odborníci slibují zvýšení kvality výuky.

Reforma financování je jednou z priorit, kterým se má Valachová věnovat, řekl premiér Sobotka po schůzce. Dodal, že v roce 2018 by se měla vláda pokusit o desetiprocentní růst tarifních platů učitelů.

Ministryni ocenil za zlepšení podmínek pro umisťování dětí do mateřských škol či za prosazení novely zákona o vysokých školách. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám