Hlavní obsah

Sobotka chválil Valachovou, podporuje další zvyšování učitelských mezd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po úterním jednání s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) uvedl, že by se do konce volebního období měla soustředit na čerpání dotací a dokončení reformy školství. Vláda by se příští rok měla pokusit zvýšit učitelů tarifní platy o 10 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Sobotka přijal ministryni školství ve Strakově akademii v rámci série bilančních schůzek se všemi ministry své vlády a Valachovou chválil. Příští měsíce ale podle něj budou pro ni náročné.

„Má slušně našlápnuto a věřím, že dotáhne tyto věci skutečně do konce,” řekl Sobotka na tiskové konferenci po jednání s Valachovou.

Ministryně chce zvyšovat platy učitelů tak, aby v roce 2020 dosáhly na 130 procent průměrné mzdy v Česku. Letos od září se zvýšily platy učitelů v tarifní složce o šest procent a v nenárokových složkách o dvě procenta.

„Pokud chceme dosáhnout 130 procent v roce 2020, měli bychom se pokusit o desetiprocentní zvýšení tarifních platů v roce 2018,” uvedl Sobotka.

Stovky miliónů pro lékařské a pedagogické fakulty

Premiér chce, aby Valachová prosadila změny ve financování regionálního školství, které nyní ve druhém čtení projednávají poslanci. Stát by podle novely platil školy na základě počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní. Pravidla mají platit od září přespříštího roku.

Valachová má prosadit v Parlamentu také kariérní řád učitelů, který prošel vládou na začátku listopadu. Podpořit by také měla pedagogické a lékařské fakulty. Resort v příštím roce počítá až s 260 milióny korun pro pedagogické fakulty, dalších 650 miliónů je možné využít z evropských fondů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová řekla, že do konce funkčního období má ambici „dosáhnout hattricku” jako hokejista Jaromír Jágr, tedy opakovaně zvyšovat rozpočet školství, dotáhnout kariérní řád a změny ve financování škol. „Bezpečnou budoucnost našich dětí zajistí pouze kvalitní vzdělávání. Dost bylo priorit na papíře, musíme konat,” uvedla Valachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám