Hlavní obsah

Zakažte bulvár, je nekorektní, žádají britští studenti žurnalistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zakázat bulvární deníky kvůli šíření islamofobie, potlačování menšin a útokům na dělníky chtějí studenti Městské univerzity v Londýně, vysoké školy s jedním z nejprestižnějších žurnalistických oborů v zemi. Informoval o tom server listu The Guardian.

Foto: Daily Mail

Ilustrační foto

Článek

Členové univerzitní studentské rady se na návrhu shodli na valné hromadě. V prohlášení s názvem „Proti fašismu a sociálnímu oddělování v britských médiích” studenti uvádějí, že deníky démonizují uprchlíky, zveřejňují islamofobní a sexistické články a dělají obětní beránky z dělnické třídy, o které tvrdí, že ji zastupují.

Znepokojuje mě, že jsem členem organizace, jejíž oficiální strategie je zakázat celonárodní noviny.
student

Studentům vadí hlavně deníky The Sun, Express a Daily Mail, kritika se však týká i jiných novin. „Tyto deníky jsme použili pouze jako názorné příklady,” uvádějí studenti v prohlášení.

Mnoha studentům však tato iniciativa vadí

Nemálo studentů chce v reakci na vydané prohlášení radu opustit, protože mají pocit, že návrh poškozuje pověst univerzity. Velký počet absolventů směřuje právě do redakcí zmíněných deníků.

„Znepokojuje mě, že jsem členem organizace, jejíž oficiální strategie je zakázat celonárodní noviny,” řekl student žurnalistického oboru na univerzitě Jack Fenwick. „Pokud lidé s těmito názory nesouhlasí, měli by o nich debatovat, a ne předstírat, že neexistují,” dodal.

Rada prohlásila, že studenty bude vyzývat k vyvíjení nátlaku na noviny, aby přestaly podporovat rasové napětí a nesnášenlivost ve společnosti. Předseda studentské rady ani katedra žurnalistiky se k prohlášení v době jeho vydání nevyjádřili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám