Hlavní obsah

Technické muzeum v Brně připravilo výstavu robotických dinosaurů

– Brno

Výstavu představující mechatronický pohyb, který vyvolává iluzi živých zvířat, připravilo Technické muzeum v Brně. Vznikla ve spolupráci s tamní Fakultou strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT)a výrobcem modelů pro dinoparky. Její název zní Dinosauři na řetězu. Kromě pohyblivých modelů druhohorních ještěrů ukazuje i originály a kopie zkamenělin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Výstava modelů dinosaurů a jejich obnažených robotických pohybových ústrojí s názvem Dinosauři na řetězu odstartovala 14. listopadu v Technickém muzeu v Brně.

Článek

Výstava robotických modelů dinosaurů zasazených do iluzorního prostředí druhohorní přírody představuje více než 60 statických a robotických modelů v životní velikosti.

Díky zvukovým, světelným a pachovým efektům umožní návštěvníkům zážitek podobný trikům z filmové série Jurský park.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pneumatický model tyrannosaura

„Výstavu jsme připravili k 55. výročí muzea. Kromě klasické muzejní sbírkotvorné práce je také potřeba propojovat nové se starým. Díváme se daleko do minulosti, která pomocí vědy a techniky ožívá,” řekl odborný náměstek Technického muzea v Brně Ivo Štěpánek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stolička severoamerického mamuta stará 11 tisíc let

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zub tyrannosaura starý 67 miliónů let

Výstava má i svou edukační část, která vysvětluje pojem a principy mechatroniky, předvádí výsledky výzkumů českých paleontologů a autentické lokální nálezy zkamenělin i repliky významných světových nálezů z období druhohor.

Živoucí fosilie

Návštěvníci mají možnost si osahat imitaci dinosauří kůže, objevit v písku na paleohřišti kostru druhohorního tvora nebo navštívit 2D a 3D kino s filmem, který diváky přenese o stovky miliónů let zpět.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Pneumatický model nohy deinonychuse

Foto: Václav Šálek, ČTK
Foto: Václav Šálek, ČTK

Výstavu doplní i Dinovíkend, naplánovaný na 17. a 18. prosince, plný zábavných úkolů a soutěží s jedinečnou příležitostí prohlédnout si dinosauří zub starý asi 160 miliónů let.

Součástí výstavy je také živoucí fosilie, rostlina wolemie vznešená, která pokrývala Zemi před 150 milióny lety, kdy vymřeli dinosauři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám