Hlavní obsah

Pod rukama studentů se rodily bubny

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do výroby bubnů na druhý ročník akce Bubnování pro Bubny, který tuto neděli připomene 75. výročí prvního židovského transportu z Prahy, se pustili při výtvarné výchově studenti prvního ročníku gymnázia Jana Keplera.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Studenti gymnázia Jana Keplera vyrobili 120 bubínků.

Článek

„Myslíme, že je to super nápad,“ reagovaly pro Právo Tereza a Andrea, které ještě na začátku hodiny nevěděly, jak svoje bubínky vymalují. Ale po pár minutách se chopily štětce a barev a obyčejný papírový tubus se začal hbitě proměňovat.

„Co když nebudou úplně krásně nabarvené?“ tázala se s obavou Tereza Dominika Blachuta, který žákům přišel říct, jak hudební nástroj vyrobit.

Bubnování je demonstrací názoru, že proti násilí je třeba se ozývat i dnes.
Kateřina Melicharová

„To je zcela na vaší fantazii. Držíme se v barvách červená, černá, bílá,“ vysvětloval třicetičlenné skupině.

„V první řadě bych poprosil o nalepení bubnovací blány, což jde velmi snadno. Koleček je víc, když se to někomu nepovede, má náhradní. A když nebudou pomalované, nevadí,“ ujišťoval.

Když slova nestačí

Profesorka výtvarné výchovy a českého jazyka Kateřina Melicharová svým svěřencům mezitím vyprávěla, proč se Bubnování vlastně koná.

„Letos nese podtitul Když slova nestačí. K čemu slova nestačí? Aby se vyjádřil postoj k násilí, které bylo kdysi a které bohužel existuje i dnes,“ uvedla s tím, že projekt se zrodil v hlavě dokumentaristy Pavla Štingla. „Bubnování je demonstrací názoru, že proti násilí je třeba se ozývat i dnes,“ doplnila.

Bubnování pro Bubny se uskuteční tuto neděli od 17 hodin na nádraží Praha-Bubny. Na místě bude 500 bubnů, které se rodily ve čtyřech pražských školách. „Lidé si je můžou brát a budeme rádi, když nám dají příspěvek, který uznají za vhodný. Ten jde na plánovaný Památník ticha Bubny a program,“ řekl Právu Blachut, produkční nedělní akce.

Letošní bubny vypadají jinak než loňský model. Původní totiž nezněly tak dobře, výroba byla náročnější. Akce se zúčastní i 20 profesionálních hudebníků, např. David Koller.

Reklama

Výběr článků

Načítám