Hlavní obsah

Ostravská univerzita chystá velké projekty

Právo, Denisa Doležalová

Výstavbu fakulty umění a univerzitního sportovního areálu, ale i otevření oboru stomatologie či cvičnou nemocnici. To jsou vše projekty, které v následujících letech chystá Ostravská univerzita (OU). Právu to sdělil mluvčí OU Adam Soustružník.

Foto: Tereza Gerthnerová

Ostravská univerzita chce pro svůj symfonický orchestr vybudovat reprezentativní zázemí v nové fakultě. umění na Černé louce.

Článek

„Ostravská univerzita v současnosti plánuje výstavbu nového sportovního areálu, který by byl přístupný nejen studentům, ale i veřejnosti. V současnosti hledáme vhodnou lokalitu. Připadá v úvahu prostranství nedaleko obchodně-zábavního centra Forum na Nové Karolině, nebo výstaviště na Černé louce,“ uvedl Soustružník.

Dodal, že univerzitní sportovní areál by mohl vzniknout do čtyř let za evropské dotace. „Jsme jediná univerzita, která nemá vlastní sportoviště a vše si pronajímá, přestože studentů na katedře studií lidského pohybu jsou stovky a pochopitelně i ostatní studenti naší univerzity sportují,“ vysvětlil mluvčí.

Většinu potřebného sportovního zázemí má nyní univerzita v areálu ve Varenské ulici. „Tam ty podmínky jsou dobré, nicméně nejsou to naše sportoviště, platíme za ně poměrně velké peníze. Jediné, co vlastníme, jsou kurty, které jsou nyní u nově rekonstruované fakulty pedagogické,“ upozornil Soustružník.

Fakulta umění na Černé louce

Na Černé louce v centru Ostravy univerzita plánuje vybudovat i nové zázemí pro svou fakultu umění. To současné totiž již nevyhovuje, navíc je umístěno na dvou místech.

„Jsme jedna z mála univerzit v republice, která má symfonický orchestr, jenže my pro něj zatím nemáme zázemí. Jde tedy o novou aulu, koncertní sál, ale i ateliéry. Chybí nám reprezentační prostory pro naše akce, pro naše studenty a absolventy, ale i pro veřejnost,“ líčil dále Soustružník.

Nové zázemí pro fakultu umění by škola měla ráda vystavěno také do konce roku 2020. V současnosti rektor OU Jan Lata jedná o finanční podpoře také s městem Ostravou a dalšími subjekty. Hledají se i možnosti evropských dotací.

Studium stomatologie v Ostravě

Další novinkou, kterou chystá Lékařská fakulta OU, by mohlo být otevření oboru stomatologie. Pokud se vše podaří, tak by první studenti na zubní lékařství mohli nastoupit už v roce 2019. Před lékařskou fakultou je však ještě dlouhá cesta získání akreditace pro tento obor. Nejnáročnější určitě bude najít kvalitní odborníky, kteří jsou vědecky aktivní.

Dalším projektem lékařské fakulty je pak cvičná nemocnice za zhruba 290 miliónů korun. Její prostory by mohli studenti začít využívat už na konci příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám