Hlavní obsah

Studie: ibuprofen zvyšuje riziko selhání srdce

Právo, mcm

Běžné léky proti bolesti a zánětům, které i v Česku bere množství lidí jako snadno dostupný prostředek, nesou vážnou hrozbu – zvyšují totiž riziko selhání srdce. Upozorňuje na to studie v odborném časopise The British Medical Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Léčiva označovaná zkratkou NSAIDs (nesteroidní protizánětlivé léky) slouží k mírnění bolesti a zánětů. Patří k nim i známý ibuprofen. Běžně ho berou lidé s artritidou a nejen oni.

Studie vychází podle deníku The Independent z masy informací – opírá se totiž o zdravotní údaje o deseti miliónech uživatelů NSAIDs z Británie, Nizozemska, Itálie a Německa. V letech 2000 až 2010 skončilo 92 163 z nich v nemocnici právě se selháním srdce.

Autoři studie zjistili, že ti, kdo brali NSAIDs pravidelně během čtrnácti dní před přijetím do nemocnice, čelili riziku selhání v průměru o pětinu vyššímu než ti, kdo brali tyto léky někdy dříve.

Riziko se liší lék od léku

Vědci zdůraznili, že „to vypadá, že riziko se liší lék od léku a v závislosti na dávce“. Kromě jednotlivých léků skupiny NSAIDs zkoumali i podskupinu COX 2 – ta zahrnuje inhibitory etorikoxib a rofekoxib.

K NSAIDs patří kromě zmíněného ibuprofenu i diclofenac, indometacin, ketorolak, naproxen, nimesulid a piroxikam. Nejméně problematický je naproxen, jenž zvyšuje riziko selhání srdce „jen“ o 16 procent, zatímco nejhorší ketorolak o plných 83 procent.

Riziko srdečního selhání vzrostlo podle vědců na dvojnásobek, pokud pacienti brali vysoké dávky diclofenaku, etorikoxibu, indometacinu, piroxikamu a rofekoxibu. Ale i středně velké dávky indomethacinu a etorikoxibu byly spojeny se zvýšeným srdečním rizikem.

V komentáři k výsledkům studie zdůrazňovali dva dánští zdravotní výzkumníci, že volný prodej těchto léků v supermarketech „dále posiluje běžný falešný dojem, že NSAIDs jsou neškodné léky, které jsou bezpečné pro každého“. Vzhledem k širokému užívání těchto léků je podle nich „i malé zvýšení kardiovaskulárního rizika znepokojující moment pro veřejné zdraví“.

Varování lékařům, ale hlavně pacientům

„Tato studie slouží jako memento pro lékaře, aby pečlivě zvažovali, jak předepisují NSAIDs, a také pro pacienty, že by měli brát jen nejnižší účinnou dávku a po nejkratší možnou dobu,“ zdůraznil profesor Peter Weissberg z Britské nadace pro srdce.

Naopak britské sdružení výrobců léků, které se prodávají volně, v prohlášení zdůrazňovalo, že studie zkoumala jen účinky NSAIDs vydaných na předpis.

„Ty obsahují vyšší dávkování léčiva než medikamenty prodávané volně u pultu, které podle autorů používají mladí lidé v menších dávkách a po kratší dobu než ty předepsané,“ řekl podle listu The Guardian šéf sdružení John Smith.

Už dřívější studie spojily tyto léky s abnormálním srdečním rytmem, který může způsobit srdeční selhání, a se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice, pokud jsou užívány pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám