Hlavní obsah

Kde vzala Coca-Cola druhou část svého názvu?

Novinky, kčt

Většina lidí už někdy určitě slyšela o tom, že známý kofeinový nápoj Coca-Cola kdysi obsahoval i malé množství kokainu. Možná i něco o tom, že Coca ve skutečnosti neodkazuje na kokain, nýbrž na výtažek z listů koky, malého jihoamerického keře, který se používá proti bolestem hlavy a na uklidnění žaludku. Druhá polovina jména nápoje ale představuje jinou a nepříliš známou ingredienci: ořech kolovníku. Informoval o tom server BBC.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zelené jádro ořechu kolovníku je velké asi 5 cm. Na západě Afriky ho obyvatelé po staletí žvýkají jako stimulant. Ořechy totiž obsahují kofein a theobromin, který se vyskytuje také v kakaovníku a má jen o něco slabší účinek než kofein. Kromě toho bychom v kolovníku našli i cukr a kolanin, jenž pro změnu stimuluje srdce.

Evropané tento ořech objevili až v 16. století, kdy Portugalci dopluli k pobřeží dnešní Sierry Leone. Zmiňuje se o něm také anglický mořeplavec Richard Jobson ve svých pamětech, když podnikl cestu do Gambie.

„Domorodci nám přinesli ořechy ve velkém množství a divili se, že moc nestojíme o jejich zakoupení.“ Deset ořechů přesto věnovali tehdejšímu anglickému králi. Než je však Ronson stačil převézt na lodi do rodné Anglie, většinu ořechů snědli červi a ostatní pro změnu uschly.

V 19. století se ořechy začaly ve velkém převážet do Evropy a USA. Tam se zpracovávaly na tablety, které zaručovaly „utišení hladu a vytrvalost“ a doporučovaly se konzumovat při „psychické i fyzické zátěži“.

Konkurent Coca-Coly: Vin Mariani

Do Evropy se ale začala dostávat i koka. V roce 1863 vytvořil francouzský chemik Angelo Mariani velmi populární nápoj Vin Mariani, který kromě výtažku z koky obsahoval červené víno. Jeho příznivcem byl dokonce tehdejší papež Lev XIII., jenž se objevil na reklamních plakátech.

Oblíbila si ho i královna Viktorie, Thomas Edison nebo Arthur Conan Doyle. Víno použité v této receptuře však příliš nevyhovovalo kupujícím kvůli své hořké chuti.

Z kokainu na kolovník

O 23 let později přišel americký lékárník John Pemberton s Coca-Colou. Původně obsahovala kokain, který jste si ještě na konci 19. století mohli běžně koupit v jakékoli lékárně. Až v roce 1922 přešel do ilegality a nahradil ho výtažek z kolovníku. A byl to hit.

První rok se Coca-Coly každý den prodalo průměrně devět lahví. Její popularita rychle stoupala a nápoj se začal šířit do jiných zemí. Jedním z důvodů masového šíření sladkého nápoje byla i tehdejší prohibice v USA. Dnes se prodá přibližně 1,9 miliardy kusů lahví či plechovek za den.

V roce 1985 Coca-Cola výrazně změnila chuť a nový výrobek zvaný prostě „new coke“ vyvolal u spotřebitelů hromadné protesty. Za pouhé tři měsíce po této aféře se původní Coca-Cola vrátila na pulty obchodů.

Utajená receptura

V současnosti se recept na Coca-Colu stále pečlivě tají. Místo výtažku z kolovníku však dnes obsahuje uměle vyrobené náhražky – původně používané jádro kolovníku má totiž nahořklou chuť.

Kromě toho byste v Coca-Cole našli pár kapek neroli (silice z květů pomerančovníku), pomerančový olej, karamel, vanilku a další skryté ingredience. A jak známo, v každém litru nápoje také více než 27 kostek cukru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám