Hlavní obsah

Vědci řeší „paradox velké spermie“ octomilek

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Octomilky neboli ovocné mušky jsou schopné vyprodukovat spermii, která může dosáhnout až 5,8 centimetru, tedy dvacetinásobku délky jejich těla. Je navíc tisíckrát větší než lidská spermie. Větší žádný živočich nemá. Vědci to nazývají „paradox velké spermie“. Jak informoval server Science, biologové se snaží rozluštit, proč má hmyz vůbec potřebu investovat tolik energie k tvorbě gigantické spermie.

Foto: Profimedia.cz

Octomilka

Článek

U tohoto druhu je jedna samička oplodněna mnoha samci. Evoluce by tedy logicky měla pohánět samce, aby produkovali spermií co nejvíce, ale nikoli nutně co největší.

Pro rozluštění záhady pěstují vědci octomilky za různých podmínek. Vyvíjejí tlak na samce s různou úrovní fyzické zdatnosti a následně analyzují jejich spermie genetickými testy.

Soutěž o přízeň samiček

Ve srovnání s jejich většími a výkonnějšími protějšky ti menší a méně zdatní potřebují investovat více energie a prostředků na tvorbu delších spermií i jejich většího množství. To umožňuje pouze nejvhodnějším samcům, aby se pářili se samičkami. Tím se zvyšuje šance početí kvalitních potomků.

Foto: Profimedia.cz

Detail samčích pohlavních orgánů octomilek

Samičky jsou očividně pro tuto cestu hnacím motorem. Vyvíjejí delší semenné nádoby, čímž vytvářejí jakousi soutěž a volí si pouze nejdelší spermii od nejzdravějších samců.

V jistém smyslu je velká spermie obdobou pavího ocasu či jeleního paroží. Jde o znamení, že tento sameček je ten, se kterým chce samička být.

Pokud se doma chcete octomilek zbavit, podívejte se na video „Octomilky a jejich vyhubení” na Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám