Hlavní obsah

Rady pro neúspěšné uchazeče o studium na vysoké škole - základem je praxe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěšní uchazeči o studium na vysoké škole by neměli věšet hlavu. Možností, kterými vyplnit roční čekání na další přijímací zkoušky, je opravdu mnoho. Důležitá je zejména praxe a samostudium.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Získávat praxi v oboru

„Neúspěšní uchazeči o vysokoškolské studium nejlépe udělají, když si najdou brigádu nebo plnohodnotnou práci v oboru, který chtějí studovat. A pak je dobré v nabývání praktických zkušeností pokračovat i během studia,“ radí Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Lidé s praxí v oboru jsou pro zaměstnavatele vždy zajímavější než uchazeči bez ní. Mladý člověk si takto navíc ověří, zda zvolil obor správně. Výběr oboru studia na vysoké škole představuje mnohdy rozhodnutí na celý život.

Studium jazyků

Jazyková vybavenost je dnes absolutní nutností, pokud někdo má v tomto ohledu rezervu, určitě by měl zapracovat na zlepšení. Dobrá znalost jednoho cizího jazyka se často považuje za standard. Jasně dominuje angličtina, nicméně pro německé či rakouské firmy bývá důležitá němčina.

Cestování

K osobnímu růstu je nutné poznávat, cestovat, bavit se s lidmi mimo svou kulturu a sociální skupinu. Takto nabyté zkušenosti jednou člověk prodá v pracovním životě. Poznávání a cestování je také jednou z vhodných forem získávání jazykových znalostí.

Pracovat na sobě

Pokud má neúspěšný uchazeč o studium na vysoké škole dostatek času, měl by ho využít k sebezdokonalování. Nabídka různých kurzů je široká – vyplatí se například zdokonalení v práci s Excelem nebo je vhodné pracovat na svých komunikačních dovednostech.

Kontakty

V dnešní době je důležité, koho kdo zná, jaké má kde kontakty. Vyplatí se proto účastnit se různých eventů, networkingových akcí a konferencí. „Poznávejte lidi ve svém vysněném oboru,“ dodává Surka.

Reklama

Související články

VŠ se snaží reagovat na změny na trhu práce

Společenské změny vyplývající z ekonomické krize i technologického pokroku ovlivňují ekonomiku, podnikání i vzdělávání. Jaké jsou jejich důsledky a jak se...

Výběr článků

Načítám