Hlavní obsah

Student ČVUT vynalezl glukometr, který lze nabít z mobilu

Novinky,

Student Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Marek Novák se během studia zabýval vývojem bezbateriového glukometru. Vypadá jako kreditní karta, nabíjí se pomocí kontaktu s chytrým telefonem. Zařízení vzniklo jako nový projekt X.GLU a bylo představeno na konferenci Pioneers 2016 ve Vídni. Již o něj projevily zájem farmaceutické společnosti.

Foto: ČVUT

Student Marek Novák se svým glukometrem

Článek

„Projektům zabývajícím se medicínskými aplikacemi se věnuji už od střední školy. Nyní mě velice zaujala problematika celosvětové pandemie diabetu, jehož definitivní vyléčení zatím není možné. Proto jsem vyvinul zařízení, které diabetikům usnadní měření glykemie,“ vysvětluje autor speciálního glukometru Marek Novák.

Bezúdržbový přístroj

Diabetik u sebe podle něj obvykle má smartphone a vedle toho pouzdro s glukometrem.

„Vizí X.GLU je pouzdro zcela vyřadit a nabídnout kompletní řešení ve formátu pouzdra na smartphone,“ doplnil.

Foto: ČVUT

Glukometr je díky absenci baterií bezúdržbový. Jeho nabíjení probíhá pomocí kontaktu s chytrým telefonem. Do něj se také ukládají naměřené hodnoty hladiny cukru v krvi diabetika.

Na trhu do dvou let

Další výhodou zařízení X.GLU je vedle jeho praktické velikosti také kontinuální sběr dat a jejich ukládání do cloudu. Díky tomu mohou mít pacient i lékař nepřetržitý přístup ke sledovaným údajům.

Foto: Marek Novák, ČTK

O glukometr již projevily zájem farmaceutické společnosti. Jeho uvedení na trh je plánováno v horizontu dvou let. Další informace jsou zde.

Reklama

Související články

ČVUT pořádá týden vědy pro středoškoláky

V neděli začal na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze pětidenní Týden vědy na Jaderce. Středoškolákům se zájmem o fyziku, matematiku, chemii...

Výběr článků

Načítám