Hlavní obsah

ČVUT pořádá týden vědy pro středoškoláky

Praha

V neděli začal na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze pětidenní Týden vědy na Jaderce. Středoškolákům se zájmem o fyziku, matematiku, chemii a informatiku nabídne přednášky, exkurze i praktické ukázky práce na miniprojektech. Dozvědí se také, jak funguje Leksellův gama nůž.

Foto: ČVUT

Budova Českého vysokého učení technického v Praze

Článek

Zájemci se také dozvědí, jak zjišťovat informace z digitální a klasické fotografie, jak probíhá termojaderná fúze, zda jde matematicky změřit sociální síly mezi lidmi, nebo jak pomáhá ionizující záření v medicíně. Rovněž se představí objev Marie Curie, zájemci zjistí, co je radiační chemie a radiochemie.

Prezentace na minikonferenci

V rámci exkurzí se školáci například podívají do Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, Fyzikálního ústavu Akademie věd nebo Nemocnice Na Homolce, kde uvidí, jak funguje Leksellův gama nůž. Jde o dvacetitunové zařízení s radiační jednotkou s operačním lůžkem a počítačovým systémem pro plánování a optimalizaci radiochirurgické léčby.

Hlavní náplní Týdne vědy na Jaderce bude vypracování samostatného studentského miniprojektu na různá odborná témata, příprava příspěvku do sborníku a jeho prezentace na závěrečné studentské minikonferenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám