Hlavní obsah

Za dobré vysvědčení pochvala či drobné dárky, za špatné pokárání

– Praha

Přibližně sedm rodičů z deseti své potomky za dobré vysvědčení chválí, 61 procent jim dává drobné dárky. Za neuspokojivé výsledky část rodičů netrestá vůbec. Zjistil to průzkum Českého národního panelu. Na internetu se ho zúčastnilo asi 500 rodičů alespoň jednoho dítěte ve věku od šesti do 19 let. Letošní školní rok skončí ve čtvrtek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Drtivá většina rodičů je přesvědčena, že známky na vysvědčení vypovídají o tom, jak se skutečně jejich děti učí. Opačný názor zastávalo devět procent respondentů.

Mezi odměnami převažují pochvala a dárky. Tři čtvrtiny rodičů, které dětem dávají věcnou odměnu, za ni platí maximálně 500 korun. Pouze u osmi procent respondentů hodnota odměny obvykle převyšuje 1000 korun. Třetina rodičů za dobré vysvědčení bere děti na výlet, přibližně čtvrtina jim dává přímo peníze.

Třetina rodičů zakazuje oblíbené činnosti

Nejobvyklejší reakcí na špatné výsledky ve škole je slovní pokárání, ke kterému se hlásí více než polovina rodičů. Třetina dětem zabavuje oblíbené věci nebo zakazuje oblíbené činnosti, ale velmi podobný podíl děti za špatné známky netrestá vůbec.

Lednové statistiky Linky bezpečí, které byly zveřejněny před pololetním vysvědčením, prokázaly, že špatné vysvědčení už není pro děti takovým strašákem jako dříve. [celá zpráva]

Obavy z reakce rodičů, s nimiž se na Linku bezpečí děti obracejí, jsou méně časté. Zatímco před pěti lety představoval podíl telefonátů s tímto tématem pětinu všech hovorů o škole, v roce 2015 to bylo o téměř pět procentních bodů méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám