Hlavní obsah

Za účasti evropských špiček Praha poprvé hostí Noc filozofie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na myšlenkovém maratónu Noc filozofie se potká padesátka evropských filozofů, mezi nimi i slavné osobnosti, jako italský politický filozof Antonio Negri nebo jeho francouzští kolegové Étienne Balibar a Étienne Tassin. Akce se uskuteční od čtvrtečního večera až hluboko do noci, konkrétně od 19.00 do 3.00 v Národní galerii a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Diskutovat se bude mimo jiné o etických dilematech technologického vylepšování člověka.

Foto: archív FF UK

Noční semináře mají na FF UK tradici.

Článek

„Noc filozofie proběhla poprvé před šesti lety v Paříži. Tématem prvního pražského ročníku jsou Obrazy, věda a politika,” řekla Novinkám tisková mluvčí Filozofické fakulty UK Ina Píšová.

Žádná izolovaná věda

„Budeme diskutovat o transhumanismu, biopolitice nebo o technologickém vylepšování člověka a etických dilematech, která to přináší,” pokračovala s tím, že se tak snaží bořit představy filozofie jakožto nepraktické izolované vědy, která nemá co říci k současné politické situaci, ekologickým problémům nebo inteligentním technologiím.

Veřejnost se může setkat i s českými intelektuály - filozofem Miroslavem Petříčkem, sociologem Jiřím Přibáněm a filozofem Janem Sokolem. Akce se zúčastní i osobnosti zabývající se uměním.

Foto: archív FF UK

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

„Přednášky budou trvat až do tří hodin ráno, ale vždy se vejdou do 20 minut. Chceme tím veřejnosti ukázat, že filozofové umějí být srozumitelní, struční a provokativní,“ dodala Píšová.

Organizátorem je platforma pro výzkum ve společenských vědách, kterou tvoří Univerzita Karlova v Praze, Akademie věd ČR a CEFRES - Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzejní noc? Bude se i sprejovat

Už v sobotu vypukne tradiční Pražská muzejní noc. Zdarma budou v noci otevřeny desítky institucí a nechybí různé doprovodné akce - hudební, výtvarné i filmové....

Výběr článků

Načítám