Hlavní obsah

Muzejní noc? Bude se i sprejovat

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v sobotu vypukne tradiční Pražská muzejní noc. Zdarma budou v noci otevřeny desítky institucí a nechybí různé doprovodné akce - hudební, výtvarné i filmové.

Foto: www.prazskamuzejninoc.cz

Pražská muzejní noc

Článek

V 19.00 se otevře 80 pražských muzeí a galerií, kde nabídnou workshopy, výtvarné dílny, koncerty, přednášky, divadelní a taneční představení či filmové projekce. Zdarma bude nejen vstup, ale i doprava speciálními muzejními autobusovými linkami Dopravního podniku hl. m. Prahy.

„Nováčky letošního ročníku jsou Český rozhlas – Galerie Vinohradská 12, Galerie Lucerna – Prostor pro současné umění, Galerie Věda a umění AV ČR, Národní památník hrdinů heydrichiády, Slovenský dom v Prahe a Univerzita Karlova v Praze – historické sídlo Karolinum,“ poznamenala za organizátory Šárka Dočkalová.

Na místě čekají návštěvníky nejrůznější aktivity. V Anatomickém muzeu se naučí základy první pomoci, v Hlavní budově Muzea hlavního města Prahy se bude sprejovat. V Leteckém muzeu uvidí techniku i seskoky výsadkářů.

Návštěvníci Národního zemědělského muzea se mohou těšit na ohnivou show s prvky nového cirkusu a scénického tance. Nebudou chybět ani oblíbené ochutnávky a degustace. Kdo chce experimentovat s jídlem, může se vydat do Chlupáčova muzea historie Země na Molekulární bar.

Český rozhlas láká návštěvníky na exkluzivní prohlídku studií, která jsou veřejnosti běžně nepřístupná. Národní památník hrdinů heydrichiády zpřístupní muzeum a kryptu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Pražská muzejní noc není pověrčivá a třináctého ročníku se nebojí. Tato výjimečná událost se za dobu svého trvání stala již nedílnou součástí pražského kulturního kalendáře a naučila do muzeí chodit i návštěvníky, kteří by jinak nepřišli. Dokazuje to i vysoká návštěvnost posledních ročníků. Díky vzájemné spolupráci 80 zapojených muzeí, z toho šesti nováčků, se i letos mohou návštěvníci těšit na pestrý doprovodný program a spoustu nočních dobrodružství,” řekl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Muzejní noc podpoří 10 bezplatných autobusových linek. První autobusy vyjedou z náměstí Jana Palacha v 18.30 hodin, poslední spoje budou k dispozici přibližně do 01.00 hodin.

Centrálním přestupním bodem bude jako každoročně náměstí Jana Palacha u stanice metra A Staroměstská, na které bude ukončeno devět z deseti linek. Linka č. 10 pojede ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli se prodlouží do jedné hodiny po půlnoci. Veškeré podrobnosti najdete na muzejninoc.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám