Hlavní obsah

Kdyby to šlo, vybereme si jinou školu, tvrdí většina studentů VŠ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velká část studentů českých vysokých škol není spokojena se svým výběrem školy. Pokud by mohli začít studovat znovu, 57 procent z nich by zvolilo jinou. Zjistil to průzkum společnosti Universum, o jehož výsledcích informovala koordinátorka Universum ČR Irena Rákosová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Asi dvě pětiny studentů uvedly, že by při opakovaném výběru volily stejnou školu. Ze skupiny lidí, kteří by raději šli studovat jinam, by se čtyři procenta rozhodla pro zahraniční univerzitu.

Chtějí prakticky zaměřené studium

Při výběru vysoké školy hraje největší roli hodnocení a tradice univerzity. Následují internetové stránky školy a informace od přátel. Podstatný vliv mají také rodiče. Jejich postoj je důležitější než dojmy získané na dni otevřených dveří, univerzitních veletrzích nebo z tištěných propagačních materiálů.

Od studia na vysoké škole studenti očekávají přátelské prostředí a kreativní atmosféru. Totéž čekají od budoucích zaměstnavatelů, uvedli autoři průzkumu. Vedle nabídky kvalitních předmětů požadují vysokoškoláci praktické zaměření studia a zajímá je úspěšnost absolventů na pracovním trhu.

Chybí kariérní centra

Na rozdíl od vrstevníků v západní Evropě ale studenti příliš nevyužívají kariérní služby nabízené vysokými školami. V Česku chybí tradice kariérních center, uvedla Rákosová. Situace se ale podle ní zlepšuje.

„Problémem může být určitá roztříštěnost univerzit na fakulty, kdy není možné jednotně oslovit všechny studenty. Některá kariérní centra navíc nesmějí zasílat hromadné e-maily studentům, kteří se nezaregistrovali k jejich odběru, a musejí se tak spoléhat na to, že si k nim studenti najdou cestu sami,” doplnila.

Švédská společnost Universum obdobné průzkumy provádí i na dalších místech, působí v 60 zemích světa. Celosvětově se jejích průzkumů účastní přes 1,3 miliónu respondentů z více než 2200 škol. V České republice v aktuálním průzkumu Universum zjišťovala postoje 14 462 českých vysokoškoláků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám