Hlavní obsah

Ve Švédsku našli záhadný meteorit. Jeho materiál věda zatím nepoznala

Stockholm

Geologové při výkopových pracích ve vápencovém lomu na jihu Švédska narazili na horninu mimozemského původu, která je složena z materiálu, s nímž se současná věda nikdy předtím nesetkala. A to ani na Zemi, ani v nám známém vesmíru. Informoval o tom odborný magazín Nature Communications.

Článek

„Ta věc obsahuje velmi vysoké koncentrace prvků, jako je iridium, které jsou na Zemi velmi vzácné. Jsou v něm také velmi vzácné izotopy neonu, a to v jiném množství než v chondritech (jednom ze známých druhů meteoritu - pozn. red.),“ vysvětlil agentuře AFP Birger Schmitz z Univerzity v Lundu na jihu Švédska.

Nález může badatelům pomoci lépe porozumět dávnému formování sluneční soustavy, tedy našeho solárního systému.

Oest 65, jak byl nález pojmenován, dopadl na Zemi před zhruba 470 milióny let. Pravděpodobně jde o odštěpek meteoroidu o velikosti 20 až 30 kilometrů, který se poblíž Země srazil s jiným tělesem. Nedaleká vesmírná kolize poblíž formující se Země pak vyústila v mohutnou vesmírnou sprchu meteoritů.

Kromě Oestu 65 se ve vápencovém nalezišti na jihu Švédska našla také asi stovka chondritů, tedy běžnějších meteoritů, které patrně pocházejí z druhého tělesa.

Může se jednat o první zdokumentovaný případ nálezu úlomku „vyhynulého“ meteoroidu, tedy tělesa, které se ve sluneční soustavě pohybovalo před stovkami miliónů let a během doby zaniklo.

Reklama

Související témata:

Související články

V Praze se řeší bezpečnost ve vesmíru

Problematikou připravenosti Evropy, USA a Japonska na případné ohrožení vlastních zájmů a vybavení ve vesmíru se zabývá dvoudenní konference, kterou pořádá...

Výběr článků

Načítám