Hlavní obsah

Dnem dětí začíná Týden čtení, má podpořit lásku k literatuře

– Praha

Středečním Mezinárodním dnem dětí začíná týden oslav literatury pro děti a čtení dětem. Pořádá ho již poněkolikáté iniciativa Celé Česko čte dětem. Cílem Týdne čtení dětem je jejich motivování k soustavnému čtení a rozvíjení lásky ke knihám. Pořadatelé chtějí dát impuls školám, školkám, knihovnám, literárním kavárnám a celkově všem lidem, aby každoročně první dny v červnu věnovali podpoře dětského čtenářství.

Foto: Falcon

Pohádky bude dětem číst Jiří Lábus.

Článek

V Praze v Městské knihovně na Mariánském náměstí a v parku na Kampě se ve středu také koná festival Děti, čtete?, který pořádá nakladatelství Meander. Festival začne výstavou katalogu Nejlepší české knihy dětem 2014/2015, která představí to nejlepší z loňské tvorby pro děti a mládež, a vernisáží ilustrací Jiřího Sopka ke knize Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem.

Kromě autorských čtení a výtvarných dílen na děti čeká řada divadelních vystoupení. Divadlo ANPU uvede své Dvě pohádky na břiše, Dismanův sbor předvede hru na motivy knihy Petra Nikla O žábě, starém veteránovi a ozvěně a k večeru představí hru Racek v netradičním podání neslyšících herců Divadla Kampa.

Spolupráce s hudebními festivaly

Celostátní kampaň Celé Česko čte dětem funguje již deset let. Pořadatelé z programu upozorňují na čtvrtek 2. června, kdy bude v Knihcentru v Praze na Černém Mostě herec Jiří Lábus číst dětem z nového vydání knihy Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče.

Novinkou kampaně je spolupráce s hudebními festivaly napříč žánry a regiony. Stánek Celé Česko čte dětem spolu s dalšími aktivitami zaměřenými na děti a rodinu bude třeba na festivalu United Islands of Prague (23. až 25. června), Colours of Ostrava (14. až 17. července) a Ladná Čeladná (29. až 30. července).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám