Hlavní obsah

O protonové léčbě diskutují v Praze odborníci z celého světa, metoda se rozšiřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O protonové léčbě diskutují tento týden v Kongresovém centru v Praze na 55. ročníku konference světové Společnosti částicové terapie dva tisíce onkologů, radioterapeutů a fyziků z předních center Ameriky, Asie i Evropy. V roce 2014 se léčilo některou z metod částicové terapie ve světě přes 15 tisíc pacientů, z nichž deset procent byly děti. Protonové centrum Praha za tři roky léčilo přes tisícovku pacientů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primář pražského Protonového centra Jiří Kubeš

Článek

„Abychom mohli vyhodnotit přínos protonové radioterapie pro pacienty, musíme být schopni efektivně sbírat klinická data a nastavit registry pro rostoucí počet pacientů a nových diagnóz,” uvedla na konferenci primářka Centra protonové terapie a dětské radiační onkologie z MD Anderson v Texasu Anita Mahajanová.

V tomto centru léčí protony rakovinu plic, jícnu, hrtanu, prostaty, jater a nádory mozku.

Každoročně proton pro tři tisíce pacientů?

Podle odhadů, jež v minulosti potvrdila česká Společnost radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF), by protony mohly být přínosem pro deset až 15 procent onkologických pacientů léčených ozařováním.

Americká společnost pro radiační onkologii ASTRO uvádí ve svých doporučeních až 20 procent nemocných.

„Podle údajů SROBF přibude každý rok v ČR přes 25 tisíc nově ozařovaných pacientů. Přes dalších 5000 podstoupí ozáření kvůli návratu onemocnění. Údaje tak napovídají, že by se v tuzemsku mělo každý rok protony ozářit nejméně 3000 pacientů,” řekl primář pražského centra Jiří Kubeš.

Nyní působí na celém světě podle údajů Společnosti částicové terapie přes 50 protonových center, loni jich bylo nově otevřeno 12.

V Česku je protonová léčba uznána jako metoda hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Smlouvy s pražským protonovým centrem má šest zaměstnaneckých pojišťoven. Pacienty tam k léčení posílá také Všeobecná zdravotní pojišťovna, která smlouvu s centrem zatím nemá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám